Временен мост ще свързва квартал Михайлово с центъра на Банкя
Временен мост ще свързва квартал Михайлово с центъра на Банкя / БГНЕС, архив
Временен мост ще свързва квартал "Михайлово" с центъра на Банкя
36221
Временен мост ще свързва квартал "Михайлово" с центъра на Банкя
  • Временен мост ще свързва квартал "Михайлово" с центъра на Банкя

Нов временен мост ще свързва квартал "Михайлово" с центъра на Банкя. Жителите на квартала нямаха достъп до централната част заради проливните дъждове, които увредиха мястото над водосборното дере и оттам можеше да се преминава само пеша или с леки автомобили. Успоредно с това започва и проект за нов мост над реката,
с който трайно да се реши проблемът.

След монтажа на временното съоръжение мястото ще бъде достъпно и за градски транспорт и камиони, заяви кметът на Банкя Рангел Марков. Досега не е имало алтернатива за придвижване на жителите на квартал Михайлово. „С два рейса, които се намираха от двете страни на моста, който пропадна и реално се прикачваха от единия в другия, така че да могат да преминат през моста. Вече започна изработването на работен проект за възстановяването на моста. Надявам се до пролетта вече да бъде изграден мостът", уточни кметът на Банкя.

Приблизителната стойност на моста ще бъде около 150 хил. лв., обясни още Марков. На откриването на временния мост в Банкя присъстваше и зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Той коментира предложението на главния архитект Петър Диков, според което ще се затворят и пресечните преки по столичния бул. „Витоша" след пускането на метрото през 2012 г.

Христов обясни, че вероятно ще има корекции в досегашната схема за движение и припомни, че според решение на Столичния общински съвет след 2012 г. няма да се движат трамваи по булеварда и той ще бъде изцяло пешеходен. Трамвайното трасе ще минава по бул. „Христо Ботев", бул. „Патриарх Евтимий", НДК и по маршрута си, като според зам.-кмета има вариант трамваят да минава и по ул. „Скобелев".

Предвижда се още бул. „Витоша" да бъде изцяло достъпен за хора с увреждания, чрез изграждането на асансьори и други подходящи съоръжения.