ВМРО закичи районен кмет с „Орден на почетния катун”
ВМРО закичи районен кмет с „Орден на почетния катун” / снимка: DarikNews.bg
ВМРО закичи районен кмет с „Орден на почетния катун”
51297
ВМРО закичи районен кмет с „Орден на почетния катун”
  • ВМРО закичи районен кмет с „Орден на почетния катун”

Кметът на столичния район „Сердика” Тодор Кръстев ще бъде награден от ВМРО с отличието „Орден на почетния катун” и ще бъде провъзгласен за „Циганин номер 1 на Сердика”. Причините за това според зам.-председателя на партията Ангел Джамбазки са, че Кръстев не спазвал законите на България като разделял гражданите по етнически принцип и бдял над незаконното строителство.

В случая конкретният повод е, че от страна на местната администрация и всичките и звена, не било предприето действие за премахване на нито една незаконна ромска постройка на ул. „Градините” в столичния квартал „Орландовци”. По думите на Ангел Джамбазки обаче живеещите в блоковете на съседната улица получили уведомления за премахване на незаконните гаражни клетки.

От ВМРО определят случая като етническа дискриминация. Заради това изпращат отличието към кмета на столичния район, към което добавят и ваучер за едноседмична почивка във варненското село Каменар, в което преобладава ромско население.

Още през 2010 г. местните българи, които живеят в съседство на улица „Градините”, са започнали събирането на подписи за събаряне на гетото и провеждане на местен референдум за съдбата на незаконните постройки. След като събрали 2649 подписа, ги внесли в администрацията на общината, обясни Джамбазки. „Тогавашният председател на общинския съвет обаче не внесе доклад в общинския съвет и не го подложи на гласуване - без обяснение и в нарушение на закона”, уточни той.

Като резултат от подписката обаче, ромите изпратили жалба до премиера Бойко Борисов, подписана от Величка Георгиева, в която признават за незаконните постройки, но умоляват те да не бъдат събаряни, тъй като жителите им нямало къде другаде да отидат.

„Величка споменава още, че живущите на ул. „Христо Трайков”, това е съседната улица, на която са разположени блоковете, тях не ги притесняват. „Техните коли трябва да стоят на сухо и да не ги вали”, пише Величка, „но те понеже са българи, за тях всичко може - даже и да събират подписи срещу нас.” Значи Величка е възмутена от факта, че колите са на сухо и не са със свободен достъп. За Величка може би това е някаква дискриминация, че не може спокойно да си откачи каквото и трябва - огледало, гума”, обясни Джамбазки.

В отговор на тази жалба, на голяма част от жителите на ул. „Христо Трайков” се изпращат уведомления и заповеди за премахване на гаражните клетки. „Тези гаражни клетки представляват единствената възможност на хората да си опазят автомобилите от набезите на техните несоциализирани граждани, които изпълзяват от полето и отиват да им крадат колите. Ние не защитаваме незаконно строителство в какъвто и да е било вид. Вероятно 90 на сто от гаражните клетки в столицата са незаконни по смисъла на Закона за устройство на територията. Но това е двоен стандарт и е чиста и абсолютна дискриминация”, коментира още Джамбазки.

Според него хората от квартала отказали да се примирят с това бездействие и били готови да излязат на протести.