/ БТА
В знак на признателност към донорите на органи и техните близки днес от 17:00 часа ще бъдат засадени 16 рози в розовата градина зад Националния дворец на културата (НДК) в София, съобщиха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН).

Инициативата на „Медицински надзор“ има за цел популяризиране на смисъла и значението на донорството и трансплантацията. На събитието ще присъстват трансплантирани, близки на донори, представители на неправителствени организации, както и представители на ИАМН.

Розовата градина е създадена през 2020 г. от Министерството на здравеопазването и ИАМН, по инициатива на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Тя символизира признателността и благодарността на трансплантираните хора към донорите и техните семейства. Всяка година Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ добавя в градината рози на брой, колкото са реализираните донорски ситуации, се посочва в съобщението. 

На 13 октомври трансплантирани пациенти, роднини на донори, служители на ,, Медицински надзор” и техни съмишленици застанаха в самостоятелен старт на Уиз еър София маратон 2024.

Трансплантираните и техните съмишленици пробягаха 42,19 метра (символично разстояние по аналогия на пълната дистанция на маратона от 42,195 км), с което изразиха подкрепата си и дадоха надежда на всички хора от листата на чакащите, че имат шанс за пълноценен живот, съобщиха от ИАМН.

На 12 октомври мотошествие и концерт в подкрепа на донорството на органи и на генетичен материал се проведе в центъра на София. Събитието под надслов „Да! На живота“ беше организирано от

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ с подкрепата на 36 мотоклуба и на неправителствени организации. 

Днес се събрахме всички да кажем "Да на живота", посочи Митко Рашков, президент на мотоклуб "Джентълмен". Нека си спомним за тези, които не са тук, но са дарили на някой друг живот, каза той и призова приживе всеки да си даде сметка дали би искал някога да стане донор и да продължи нечий друг живот. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Йоана Димитрова/БТА