/ ThinkStock/Getty Images
Съдът е уважил искането на Окръжна прокуратура-София за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турския гражданин, привлечен към наказателна отговорност за незаконно пренасяне на оръжие и боеприпаси, съобщиха от прокуратурата.

Изправят пред съда мъж от Боденец за незаконно притежание на наркотици и боеприпаси

Около 14:50 часа на 27 май, той е влязъл на територията на България от Сърбия с лек автомобил „Мерцедес“, през трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ на митнически пункт Калотина.

Без знанието и разрешението на митниците той пренесъл през границата огнестрелно оръжие и боеприпаси - пистолет марка „Browning“, кал. 7,65 мм, със заличен сериен номер, годен за употреба, и девет патрона, кал. 7,65 мм.
 
С действията си чужденецът извършил тежко престъпление, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.
 
В хода на разследването по случая са били събрани достатъчно доказателства за виновността на мъжа, който бил привлечен в качеството на обвиняем. Съдът е приел доводите на прокурора в Софийска окръжна прокуратура относно това, че съществува реална опасност извършителят на престъплението да се укрие.

Тикнаха зад решетките продавачи на незаконно оръжие

Обвиняемият няма постоянен или настоящ адрес в България. Живее в Германия, пътувал за Турция, като планирал да премине през територията на страната транзитно.

Понастоящем обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Разследването по досъдебното производство продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-София.