/ iStock/Getty Images
Окръжна прокуратура – Враца е предала на съд 41-годишен мъж, който живее в къща в с. Боденец, област Враца и вече е осъждан, по обвинение за извършени от него престъпления.

Съдът не уважи молбата за по лека мярка на врачанин, убил приятелката си

На 21 юни 2019 г. служители на РУ на МВР гр. Мездра, след предварително получена оперативна информация, извършили проверка в обитавания от него имот. В спалнята на първия етаж бил открит стъклен буркан с капак, съдържащ зелена на цвят суха листна маса с характерен аромат. В калъфка на възглавница на леглото те намерили 7 станиолови сгъвки с подобно вещество. Мъжът обяснил, че това е така нар. „чай за пушене“ и го ползва за лечебни цели.

В същото помещение на масата в картонена кутия били намерени 6 патрона, калибър 9 х 18 мм за пистолет „Макаров“, а в найлонов плик - разглобен пистолет с надпис ИЖ 79 – 8. Мъжът казал, че не знае за какво са предназначени.

Задържаха 14-годишно момче за жесток побой на възрастна жена във Враца (ВИДЕО)

В хода на досъдебното производство са били разпитани няколко свидетели, които са потвърдили, че многократно са закупували „чай за пушене“ от обвиняемия на цена от 5 лева до 15 лева за един грам.

От заключението на извършената химическа експертиза е видно, че в иззетата суха растителна маса се установява наличие на синтетичен канабиноид XLR11. Той представлява наркотично вещество с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранен за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

Хората от врачанско село помагат за осигуряване на маски (ВИДЕО)

В съдебно – балистичната експертиза относно предадения пистолет се посочва, че е газ – сигнално оръжие, технически неизправно и негодно да се използва по предназначението си. Патроните са стандартни боеприпаси калибър 9 х 18 мм. за пистолет „Макаров“ и са годни да произвеждат изстрел и да се използват по предназначение. Обвиняемият не притежава разрешение за придобиване на боеприпаси и държане на такива.

Предстои делото да продължи в съда.