В това село, хората са спестили на голяма част от съседите си - не само разходите за маските
Във врачанското село Руска Бела хората сами ушиха и раздадоха маски за многократна употреба на възрастните и безимотните. Материалите са дарени от местните жители, а трудът на жените, които са ги ушили е напълно безвъзмезден.

В това село, хората са спестили на голяма част от съседите си - не само разходите за маските, но и тези за път до Враца или Мездра.

Идеята ми я подсказаха моите съселяни и най-вече колежката секретар – библиотекаря на читалището“, казва кметът на селото Владимир Пенчев.

Кметът даде част от плата, още една жена даде плат. Ластиците бяха малко дефицитни. Който с каквото имаше, помогна“, разказва Силвия Митова – библиотекар в читалището.

Катюша е професионален шивач, но от години работи в друга сфера. Включила се в инициативата обаче с истински ентусиазъм и шила на домашната си шевна машина. „Зарязах всичко и започнахме да шием“, казва тя.

Виолета пък дълги години била шивачка и знаела, че може да бъде полезна. „Сега съм вече пенсионер вкъщи, ама помагам, колкото може. Даже искахме още, ако има да дават“, споделя тя.

Не могат да продължат обаче, защото свършили ластика и няма откъде да си го доставят. Имало и новатори, които направили маски даже от … кухненска хартия.

Хората от селото твърдят, че сами се дисциплинират и си помагат срещу заплахата от коронавируса. А всички маски, които им останат ще бъдат дарени на хората от общинската служба за чистота в Мездра.