Трамваи втора употреба от Базел сменят най-старите возила по столичните релси
Трамваи втора употреба от Базел сменят най-старите возила по столичните релси / снимка: БГНЕС
Трамваи втора употреба от Базел сменят най-старите возила по столичните релси
80653
Трамваи втора употреба от Базел сменят най-старите возила по столичните релси
  • Трамваи втора употреба от Базел сменят най-старите возила по столичните релси

Близо 30 употребявани трамвая от Базел ще заменят най-старите софийски мотриси. На предстоящото заседание на Столичния общински съвет ще бъде подписано споразумението между Общината и швейцарския държавен секретариат по икономически въпроси за доставката, стана ясно от думите на зам.-кмета Любомир Христов. Проектът е на стойност 3 млн. швейцарски франка, като Столична община ще заплати само 60 хиляди франка.

Близо 35 от движещите се в момента в столицата трамваи са над 50-годишни, останалите са на около 30 години. От следващата година Швейцария ни предоставя 28 мотриси втора употреба, като това ще струва на Общината 60 000 франка, останалите средства са по линия на Българо-Швейцарското споразумение за сътрудничество. Зам.-кметът Любомир Христов.
"28 трамвая от Базелската транспортна компания, които са употребявани 15 години, със средна остатъчна експлоатационна възраст между 10 и 25 години за отделните мотриси", обясни зам.-кметът по траспорта.

Христов посочи, че предстои да бъдат извадени от движение най-старите мотриси в София. Реализацията на този проект ще ни даде възможност в рамките на следващите две години да изведем от експлоатация най-старите трамваи или тези в състояние, което не позволява някаква степен на модернизация и паралелно с това да работим по реализацията на проектите за доставка на нови трамваи, допълни той.

В четвъртък престои да бъде подписан и договорът за доставка, след одобрение от Столичния общински съвет.