Спецсъдът обяви бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев за невинен за престъпление по служба за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в центъра на София. Според държавното обвинение става въпрос за реконструкция на вече съществуващо трамвайно трасе с изготвени хидроложки и геоложки проучвания. Твърде спорен е, твърди прокуратурата, доводът за внезапно появили се подпочвени води, съобщи NOVA.

Отново ще ремонтират част от улица „Граф Игнатиев“ в София (СНИМКИ)

Промяната в условията на обществената поръчка, смята обвинението, била с цел да се използват по-евтини и некачествени материали. Разликата в договорената и платената сума била в полза на фирмата изпълнител, пишеше в обвинителния акт. От държавното обвинение поискаха от магистратите да наложат на Крусев зказание от 5 години затвор.

Самият Крусев категорично отрече да е компрометирал процедурата. В последната си дума пред съда, той подчерта, че експертен съвет е вземал решенията за вида материали, които да се използват. На заседанието по делото беше изяснено, че кметът, в качеството си на възложител, може да определи длъжностно лице, което да го представлява в обществената поръчка. Освен това, обвиняемият бил сезирал с писмо главния архитект за нужните промени.

Поискаха нова експертиза за трамвайните подложки на „Граф Игнатиев“

"Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" беше огромно предизвикателство. Обновяване в тази част на София не е правен 25 години", напомни той. По негови разчети всеки ден забавяне на ремонта е струвал около 25 000 лв. на дружеството "Столичен електротранспорт" заради недвижещите се по трасето трамваи.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.