Свлачище на „Цариградско шосе" (ВИДЕО)
82195
Свлачище на „Цариградско шосе" (ВИДЕО)
  • Свлачище на „Цариградско шосе" (ВИДЕО)

Свлачище се е образувало на столичния булевард " Цариградско шосе", в района на Наклонената кула и Интер експо център. Пред Дарик зам.-кметът на София Любомир Христов заяви, че ремонтните дейности по булеварда нямат отношение към свличането на земна маса. Причината е недобре укрепен изкоп на частен строеж и силният дъжд в последните дни.

„Няма отношение към каквито и да е дейности по самия булевард. В конкретния случай става въпрос за частен строителен обект, който е ситуиран в локала, водещ към Горубляне. В резултат на недобро укрепване на строителния изкоп и дъждовете в последните няколко дни изкопът е започнал да се свлича. Няма нанесени щети по вече ремонтирания участък. Има малки напуквания на настилката на тротоара в този локал, при който е вече слизането към Горубляне, при автокъщите и където е самият изкоп", обясни ресорният зам.-кмет.

Движението на автомобили е ограничено в локалното платно, посока квартал Горубляне, единствено се пропускат коли на градския транспорт.

„Към настоящия момент движението е ограничено в рамките на слизането от Горубляне, пропуска се градският транспорт. Автомобилното движение е пуснато по централните платна на „Цариградско шосе" и след като приключат окончателните експертизи и огледите, в момента, в който заключението е ясно и движението може да се пусне безопасно в локала, ще бъде възстановено и изцяло", заяви Христов.

Дирекция „Контрол по строителството" на Столична община и екипи на звеното за аварийна безопасност приключват огледите на място, предписани са съответните конструктивни действия, които трябва да изпълни строителят.

„Всички действия, които ще бъдат изпълнени са за сметка на въпросния изпълнител на частния строителен обект, включително възстановяването на тротоарната настилка", допълни Любомир Христов.

В началото на април срутване на земна маса на бул. „Христофор Колумб" затвори връзката на квартал „Дружба" с Цариградско шосе". Като причина за свлачището тогава бе посочено пропадане на колектор за отпадни води.

Видео: Novanews.bg