Свидетелка на побоя на Метин разказа пред съда подробности за жестокия побой
Свидетелка на побоя на Метин разказа пред съда подробности за жестокия побой / снимка: БГНЕС, архив

След жестокия побой над Метин в края на 2013 г. той е получовек. Това заяви след заседание в Софийския градски съд съпругата на Георги Димитров-Метин, който беше нападнат преди близо година и половина от група младежи на ул. „Пиротска” в столицата.

За побоя над младия мъж на подсъдимата скамейка са изправени Джоно Младенов, Момчил Милчов и Иво Тилков. Според прокуратурата те са нападнали 29-годишния Метин от ксенофобски подбуди, тъй като са го помислили за бежанец.

По време на днешното заседание от процеса показания дадоха собственикът на хостел на ул. „Пиротска”, където групата младежи буйствала преди нападението над Метин, както и Адела Димитрова - пряк очевидец на жестокия побой. В напрегнат разпит, продължил близо два часа, младата жена припомни потресаващата сцена от вечерта на 9 ноември 2013 г.

Адела чакала приятеля си на пейка пред хотел „Св. София” на ул. „Пиротска”, когато видяла придвижващия се с две кафета и покупки в ръцете Метин. Младият мъж бил заобиколен от група момчета, облечени в тъмни дрехи с качулки на главите, които го повалили на земята с удар от палка. Последвали множество ритници в областта на главата.

По думите на свидетелката боят продължил едва няколко минути, но бил достатъчен, за да остави Метин в полуживо състояние да лежи в локва кръв на улицата.

Пребиха мъж от турски произход на столичната ул. "Пиротска"

Адела Георгиева обясни още, че биячите на Метин били видимо пияни в нощта на нападението. Според нея момчетата най-вероятно били афектирани от случая с намушканата с нож, седмица по-рано, 20-годишна студентка Виктория Христова в денонощен магазин на същата улица. За това нападение беше обвинен и осъден на 12 години затвор 20-годишен нелегален имигрант от алжирски произход.

Според прокуратурата младежите, които са подсъдими по делото, скочили да бият 29- годишния Георги Димитров-Метин именно, защото го помислили за бежанец от близкия хостел.

След инцидента Метин прекара 7 месеца в болница, а година и половина по-късно той е с множество парези на крайниците, сериозни говорни затруднения и невъзможност сам да се грижи за себе си.

Делото в СГС продължава на 20 април.