Столичните общински съветници си вдигнаха заплатите за втори път тази година
Столичните общински съветници си вдигнаха заплатите за втори път тази година / снимка: БГНЕС
Столичните общински съветници си вдигнаха заплатите за втори път тази година
73119
Столичните общински съветници си вдигнаха заплатите за втори път тази година
  • Столичните общински съветници си вдигнаха заплатите за втори път тази година

Столичните общинари увеличиха заплатите си за втори път тази година. По-високи възнаграждения ще получават кмета на София Йорданка Фандъкова, 24-те районни кметове, председателят на общинския съвет Елен Герджиков и общинските съветници. Увеличението се предвижда в постановление на Министерския съвет.

Това е второто увеличение на заплатите на общинарите, след като с промяна в Закона за местното самоуправление, в първия месец на тази година си гласуваха скок във възнагражденията с около 1000 лева. Така с днешната промяната, от 1-ви юли столичният кмет ще получава вече 2900 лева, а най-високата заплата на районен кмет е тази на кмета на Люлин - 2300 лвеа. Председателят на общинския съвет Елен Герджиков, който вече ще получава 2320 лева, коментира, че въпросът е обсъждан няколко пъти на председателски съвет и предложенията са били за увеличаване на заплатата на кмета. "Смятам, че никой няма да противоречи на мнението, че кметът на най-големия град в България, най-трудния за управление и човекът, който носи отговорност за решенията, които се вземат в града, заслужава ако не максимума, то поне близо до максимума, който е определен с постановлението на правителството", каза председателят на СОС.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, заплатата е свидетелство за отговорностите на кметовете. Тя коментира, че възнаграждението не е оценка за работата на който и да е кмет, а за отговорностите, които имат те по отношение на управлението на огромни, включително и финансови ресурси.

По думите на кмета на район Студентски Димитър Дилчев в неговата администрация има служители, които получават повече от него.

До момента кмета Фандъкова взимаше брутно 1860 лева. Напрактика общинският съвет гласува председателят да взима 80% от заплатата на кмета, при таван от 90 на сто, а общинските съветници 60%, при таван 70 на сто.