Провежда се спецакция срещу битовата престъпност в София, която е по заповед на главния секретар на МВР. Тя се извършва на територията на различни квартали на София срещу конвенционалната престъпност. Операцията е във връзка с разпореждане на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев за активни действия за повишаване на сигурността и по-ефективно противодействие на престъпността.

"Обект на проверка са различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазването на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства", уточни комисар Ивайло Величков, началник на столичното Трето РУ.

Той допълни, че подобни действия ще продължат през определен период на базата на текущи анализи на криминогенната обстановка. Спецакцията има за цел и оказване на активна превенция спрямо лица, склонни да извършват престъпления и нарушения.

Проверяват се заложни къщи и криминално проявени лица. Към 10.30 ч. засилено полицейско присъствие имаше в столичния квартал "Факултета". Това научи NOVA

Специализирана полицейска операция се провежда днес и на територията на цялата Ямболска област. Служителите работят по планирани проверки по различни линии – конвенционална престъпност, икономическа престъпност, Закон за движение по пътищата. Съвместно със силите на ОДМВР - Ямбол, участват екипи на жандармерията, НАП и Регионалната дирекция по горите – Сливен.

Съгласно предварително утвърден план, в следващите дни подобни операции ще обхванат територията на цялата страна.