София с 50 нови трамвая в следващите две години
София с 50 нови трамвая в следващите две години / снимка: БГНЕС, архив

В рамките на следващите около две години общо ще бъдат доставени над 50 трамвая в София по различни схеми за финансиране. Това каза Любомир Христов, зам.-кмет на Столична община пред БНТ.

По думите на Христов вече има нова процедура за доставка на още трамваи. „Проектите за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” бяха представени още преди няколко месеца от екип архитекти, които разработват няколко зони в градската територия. Те се финансират с техническа помощ по ОП „Регионално развитие” именно с цел да можем през новия програмен период да кандидатстваме за финансиране за тяхната реализация”, обясни Христов.

„Имаше доста обществени обсъждания, в медиите бяха широко отразени всички идеи на екипа архитекти, които разработват тези градски зони. Част от мненията в хода на обсъжданията бяха приети, включително и по отношение движението на трамвая”, посочи той.

По думите му е имало идеи както да бъде изцяло премахнат трамвая, така и да бъде цялостно запазен. Според зам.-кмета трамваят е много важен като транспортна връзка. „От друга страна традиционно в централната градска част имаме трамвайно движение и това е нещо, което смятаме, че трябва да бъде запазено”, категоричен е той.

„Тишината идва от новото трамвайно трасе, от неговото техническо състояние и именно това е една от причините, която ни кара да се съсредоточим върху реализацията на проект за цялостна модернизация на ул. „Граф Игнатиев”, което включва полагане на настилки, основен ремонт на канализация, водопровод, електропреносни мрежи, ново трамвайно трасе с нови системи за обезшумяване, намаляване на вибрациите, нови трамвайни мотриси по подобие на тези, които вече доставихме и са в експлоатация по трамвайна линия номер 7”, уточни Христов.