/ Входно съоръжение от водопровод Искър, заедно с енергогасител, който служи за понижаване на енергията на водата на вход станция
До 2020 г. се очаква водата в София да се пречиства чрез система от ултравиолетови лампи. Това ще доведе до пълно обеззаразяване, защото UV светлината ще елиминира органични замърсители.

"Софийска вода": Питейната вода в София е чиста, безопасна и с отлични качества

Това обяви новият изпълнителен директор на „Софийска вода” – Васил Тренев, който дойде на мястото на досегашния директор – французинът Арно Валто. Пием една от най-качествените води в Европа, обясниха от дружеството. Питейната вода в София е 12 пъти по-мека от нормата, а флуоридите са 20 пъти по-малко. Ако си налеем вода от чешмата и тя побелее, това не е хлор, а въздух.

netinfo

Също така най-често качеството на водата и нейната чистота зависи от сградните инсталации, през които минава,  обясни Весела Стефанова – ръководител на лабораторията. За да се осигури безопасността на водата и нейната чистота, от водоснабдителната система за 1 месец се взимат 700 проби и се правят 12 000 анализа. UV пречистването на питейната вода няма да замени третирането с хлор, а ще го допълни.

Приготвяне на микробиологични среди в ламиниран бокс, който осигурява стерилна среда Софийска вода

"Идеята е да въведем такова нещо на вход на "Бистрица". Все пак нека да го тестваме и след това да го въведем в цялостната система. Това е доказан метод на много други места извън България, но имаме намерение да го пробваме и тук като надеждно третиране на питейната вода", каза Васил Тренев.

Пламен Зеленков във филтърен корпус демонстрира управлението на бързите пясъчни филтри чрез контролен панел netinfo

Пречиствателна станция „Бистрица” обработва 2 кубични метра вода в секунда – приблизително толкова е потреблението в едно домакинство за един месец. Преди пресконференцията на Софийска вода да започне, досегашният изпълнителен директор на Софийска вода Арно Валто увери, че оставя дружеството в добри ръце.

"Правя това откриване, но може би това ще е последният път, в който го правя, защото през юли се местя обратно във Франция", каза той.

В София ползваме вода от язовирите Искър и Бели Искър, които влизат в пречиствателните станции Бистрица и Панчарево, а разпределението по домакинства е приблизително равно от язовирите.