Наложена му е парична гаранция от 3000 лева, заради добросъвестното поведение

Софийският градски съд призна за виновен за пране на пари и за длъжностно присвояване на около 5 млн. лв. бившия директор на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров. Той бе осъден на седем години затвор и глоба от 20 хил. лева. Наложена му е парична гаранция от 3000 лева, заради добросъвестното поведение на подсъдимия до този момент. Съдът потвърди и запорите на сметки на Димитров.

Решението може да бъде протестирано и обжалвано пред горната инстанция. По това дело Димитров има седем обвинения, като по част от тях беше оправдан. Съдебното заседание днес продължи близо три часа.

При постановяване на присъдата повече от час съдията по делото Петя Крънчева изброяваше десетки сделки с акции, ценни книжка и облигации, извършени от Димитров в рамките на няколко години. Става въпрос за около 19 млн. лева и стотици престъпни сделки. Димитров е признат за виновен за пране на пари и имущество за над 22 млн. лева.

Валентин Димитров-Вальо Топлото
Георги Димитров


Съдия Петя Крънчева каза, че наказанието е оптимално с оглед престъпленията. Тя отчете, че макар да няма все още произнасяне на Върховния касационен съд по делото за длъжностно присвояване, този съдебен състав смята, че такова е извършено. Съдът оправда Димитров за държане на финансови средства в банкови касети.

Според прокурора по делото Ивайло Занев наказанието е справедливо по размер. По думите му роля за него може да е изиграл и фактът, че делото приключва доста напред във времето спрямо момента на извършване на престъплението - обвинителният акт е внесен през 2006 г.

Валентин Димитров-Вальо Топлото
Георги Димитров

„Все още Валентин Димитров се смята за невинен. Все пак сме на първата съдебна инстанция. Възможно е да се случат обрати в следващи инстанции“, каза прокурор Занев, като добави, че тепърва ще се прецени дали присъдата ще се протестира пред горестоящия съд.

На въпрос за продължителността на делото – 13 години, той посочи, че трябва да се отчете фактическата и правна сложност на казуса, като отбеляза, че по делото е имало над 126 свидетели и над 26 вещи лица.

„Аз считам, че 13 години водене на едно дело на първа съдебна инстанция е доста дълго и бих казал, че делото е излязло извън рамките на разумния срок. Каквото и наказание да се наложи на подсъдимия и какъвто и изход да има оттук насетне, това няма да подобри разумността на водене на наказателното производство и изобщо да бъде отчетено като справедлив процес“, каза Занев.

На излизане от залата на Темида Димитров запази мълчание пред медиите. Единствено уточни, че от 17 години се точат делата срещу него. 

Това решение бе взето 13 години, след като беше даден ход по делото "Топлофикация София" за пране на пари, а прокуратурата поиска 10 години затвор за Димитров, станал известен като Вальо Топлото.

Подсъдима в този процес беше и майка му Цеца Димитрова. Тя обаче почина преди да чуе присъдата.

След 13 години: Съдът оправда Вальо Топлото за източване на 4,5 млн. лв. от „Топлофикация“

Дотук Димитров има една оправдателна присъда - за източването на дружеството. По второ дело лежа 3 години в затвора заради луксозните стоки, които си купуваше с пари на столичната "Топлофикация"

Валентин Димитров-Вальо Топлото
Георги Димитров


Скандалът с "Топлофикация-София" избухна през 2006 година. Тогава Валентин Димитров бе отстранен от поста и арестуван. Срещу него бяха повдигнати обвинения за пране на пари и укриване на данъци. Също така стана ясно, че в сградата на топлинното дружество той е направил баня с джакузи, а със служебни пари е закупил лодка и джет. Също така на сметката на компанията бяха записани покупката на скъпи храни и напитки.