Нов скандал се оформя в Столична община. От групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет отправиха обвинения към кмета на София Васил Терзиев, че 325 служители са освободени от общината и районните администрации. Градоначалникът и заместникът му по финансите скочиха срещу подадена информация и я определиха като манипулация. 

Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС заяви, че с председателя на финансовата комисия се опитват да получат информация през последните месеци колко хора са освободени от Столична община и колко е струвало това на софиянци.

"Помните Терзиев заяви, че няма да има чистка, обаче резултатите са по-различни - 325 служители са освободени, има епидемия от доброволно напуснали, както в Столична община, така и в районните администрации", каза той.

По думите му това е струвало на софиянци над 1 милион лева обезщетение за заплати. Георгиев заяви, че информацията е видна от отговора на кмета за това колко хора той е осигурил - 110 души. "Около 730 хиляди да е струвало само освобождаването на служители от Столична община, това означава, че 10% от служителите в общината са освободени", каза Георгиев. 

Според него над 10% са освободени служителите и в районните администрации. "Кметът на Илинден, когото граждани издирват, докато бе в отпуска, болничен и прочие, е освободил 20 души за 70 000 лева", каза Георгиев.

"Най-притеснителното за нас е, че извън ръководния състав работата си губят хората, които са назначени много преди ГЕРБ - хора, които щяха да помагат на общината и виждаме сега, че няма кой да подготвя докладите, виждаме неграмотно върнати доклади", каза той.

Веднага след изказването на Георгиев дойде и позицията на кмета на София Васил Терзиев и зам.-кмета по финанси Иван Василев. 

терзиев
БГНЕС

„Искаме да обясним дали нещата са толкова драматични, колкото пробват да бъдат представени. Най-добре се работи с цифри и факти“, заяви Терзиев. 

терзиев
БГНЕС

„В Столична община има 1442 позиции – това е щатно разписание, както и допълнителни дейности. 128 служители са напуснали Столична община от встъпването в длъжност на новата администрация, това са 8.9%. От тези 128 служители 37 заради постъпване на работа на служителя, който е избран, или е спечелил конкурс за позицията, 8 са постъпили на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 души са освободени по взаимно съгласие, а 20 по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение. За да избегнем манипулациите, това е 1% от всички заето в Столична община, по-точно 1.4%“, допълни го Василев. 

„Изплатените обезщетения за същия период са общо 727 880, 40 лв. 296 000 от тях са за неизползван годишен отпуск от тези служители, които са освободени, 212 000 по Закона за пенсиониране и 137 000 уговорено обезщетение в хипотезата по инициатива на работодателя. Така средно на човек сме изплатили 6856 лв.“, посочи още зам.-кметът на финансите. 

По думите на кмета и зам.-кмета изплащането на обезщетения под каквато и да е форма е спазване на буквата на закона и е заслужено за всеки един от тези служители. 

„Също така изплащането на обезщетения в хипотезата на освобождаване по инициатива на работодателя е проява на уважение от страна на ръководството на Столична община в лицето на кмета към тези служители. Всичко друго, което ще се изговори днес, ще е опит за манипулации и настройване на служителите на администрацията и подвеждане на обществото“, каза още Иван Василев. 

Той призова хората да следят другите общини „какъв дрийм тийм ще направят от някои от служителите, които са от Столична община“. 

„Също така ви моля да следите кои фирми ще започнат да печелят поръчки в тези общини“, допълни Василев. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня