Комисията по икономика към Столичния общински съвет прие доклад на Карлос Контрера, Севделина Петрова и Красимир Гълъбов, с който се сменят ръководствата на шест общински дружества -  „Топлофикация - София", „Центърът за градска мобилност", „Столичен автотранспорт", „Столичен електротранспорт", „Метрополитен" и „Софинвест".

Последва незабавна реакция на столичния кмет Васил Терзиев.

"Изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на "Метропоритен" е атентат срещу софиянци", заяви кметът и добави, че е "гневен, потресен и ядосан".

Преди заседанието днес Контрера обвини "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") в бездействие по отношение на шестте общински дружества.

Според него от ПП-ДБ предлагат "екстравагантни критерии" за подбор и оставят без никакви промени сегашните състави на бордовете на дружествата.

"С лека ръка днес се гласува доклад за смяна на ръководствата на шест от най-важните общински дружества в града ни, управляващи 3 млрд. лв. За един ден да се запознаем с доклад от 120 стр., за да може ръководителите да бъдат сменени с 30 човека, за които - ако питаме общинските съветници какво знаят за тях, ще се покаже, че не знаят нищо", смята Терзиев.

Той определи процеса по номинираните временни ръководители като "абсолютно непрозрачен" и "без един аргумент".

Борис Бонев, общински съветник от ПП-ДБ-СС, пък нарече ГЕРБ и БСП партийни и политически терористи. "Икономическите интереси ги събраха. Всеки път, когато се гласуват пари, БСП са с ГЕРБ", коментира Бонев.

Докладът се очаква да бъде гласуван в четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БТА/БГНЕС