Служителите на градския транспорт в София са готови на ефективна едночасова стачка в сутрешен пиков час, ако заплатите им не бъдат увеличени с 30%. Това заяви за БТА Богомил Маринов, шофьор в „Столичен електротранспорт“, по време на протест пред Столичната община, където местна администрация, транспортни синдикати и дружествата на публичния транспорт в София провеждат среща във връзка с поисканите от работещите в градския транспорт на 24 януари подобрения на условията на труд в системата, между които увеличение на месечните възнаграждения.

Георги Димитров

„Искането ни е едно – 30 % увеличение на заплатата, защото в момента инфлацията е сигурно вече толкова и за нашия труд, който полагаме, това са нищожни пари. Те тука идея нямат за какво става въпрос - да работим по 6,7,8 дни. Ако кажат по-малко пари от 30%, ние сме готови да затворим улиците на София и да няма градски транспорт с едночасова ефективна стачка между 7 и 8 часа сутринта и ще го правим, докато не ни удовлетворят исканията, защото това е вече подигравка с нашия труд. Нека, хората от които зависи това, само един ден да се качат да работят при нас, но те няма да издържат“, каза Маринов.

Георги Димитров

В края на януари ръководствата на транспортните синдикални организации към КНСБ и КТ „Подкрепа“ се срещнаха със заместник-кмета по финанси на Столичната община Дончо Барбалов, директорите на общинските транспортни дружества „Автотранспорт“, „Електротранспорт“ и „Метрополитен“, и Центъра за градска мобилност, за да обсъдят проблемите в обществения транспорт на София.

Георги Димитров

Oсновният фокус бе именно увеличението на възнагражденията на всички категории работещи в градския транспорт. Тогава страните се разбраха, че всяко от транспортните дружества трябва да предостави допълнителна информация за продължаване на преговорите по темата. Следващата среща между синдикатите, работодателите и Столичната община бе насрочена за днес.
Елена Несторова/БТА