Прокуратурата образува досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда на мъж в Дома за стари хора в кв. „Драгалевци“, съобщиха от обвинението.

Съмнение за насилие в Дом за възрастни хора в София (ВИДЕО)

На неустановена дата през 2021 г. в кв. „Драгалевци“, в Дом за стари хора „Р.“, е била причинена лека телесна повреда на 90-годишен мъж. Извършва се проверка дали телесната повреда е нанесена на възрастния мъж от лице, работещо в дома.

В хода на разследването се извършват разпити на свидетели, изискани са документи и видеозаписи. При събиране на достатъчно данни за наранявания, причинени на други лица в дома, както и за евентуално извършени престъпления против собствеността, ще бъдат отделени материали в ново дело, респективно ще се образуват и други досъдебни производства.

Припомняме, че за насилието в дома сигнализираха близки на семейство пенсионери от София. След три дни престой, те взели възрастния мъж със синина и кръвоизлив на окото, огромна рана на ръката и други охлузвания по тялото.

Обяснението било, че едната рана е от падане по стълбите, а другата от търкане с кисе, докато са го къпали. В медицинското обаче пише, че синините са вследствие на удари с твърди, тъпи предмети. Пенсионерите са изведени след намесата на полиция.

Къщата на ужасите - така хората от „Драгалевци” наричат Дома за стари хора, който се намира на  улица „Крушова градина”. По цял ден оттам ехтели писъци, информира NOVA.

Очевидци за дома за възрастни в „Драгалевци”: Къща на ужасите, чуват се викове за помощ

„Чуваме викове, крясъци, понякога викове за помощ”, разказва Владимир Йовчев. „Чуват се и плесници, и крясъци, обиди”, разказва Даниела Трайкова. „Когато излизам сутрин, предимно жени са се хванали за оградата и молят за помощ, казват, че искат да се махнат оттам.

Виждала съм да оставят възрастните хора на 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, без чадър, без шапки”, разказва Христина Йовчева. И добавя, че наскоро в дома е имало убийство, а преди години - самоубийство. „Разбрахме, че всичко е било инцидент между настанените вътре”, казва още Христина.

„Преди няколко години една възрастна жена се хвърли от тераса на този дом и бях извикана като свидетел. Жената почина”, разказва Даниела Трайкова.