Проблем със системата за записване в детски градини и ясли в София провокира родители да изразят сериозно недоволство. 

Класирането се отлага с 2 дни, а системата за кандидатстване отново е отворена.

Експерти в Столичната община обаче твърдят, че масово са допуснати грешки при попълването на формулярите, като в част от профилите липсвал заявен или потвърден адрес, който е важен за класирането, съобщават от NOVA.

За първи път тази година беше въведен критерият „уседналост”, а още при кандидатстването родителите се оплакваха от проблеми в системата именно в тази графа. Той носи и допълнителни точки на децата.

Според недоволните родители обаче системата не трябва да бъде отваряна наново.

Цветелина Георгиева споделя, че детето й било класирано от 40-о на 51-во място след  отварянето сутринта на системата. Това е недопустимо, категорична е майката и допълва, че за обявените 90 свободни места в района й в 3 яслени групи, има чакащи 600 деца.

При над 2400 кандидатури липсва заявен критерий, който е за прилежащия административен район на съответната детска градина, заяви Генчо Керезов, заместник кмет по дигитализацията.

Поради тази причина е решено да се даде равен шанс на всички и да бъде отложен с един работен ден класирането, а през това време системата да бъде отворена.
NOVA