/ БТА
Премиерът Димитър Главчев разпореди проверка на "Калотина" заради сигнали за опашки, дни след като лично той откри реконструирания гранично-контролно пропускателен пункт. 

Проверката е разпоредена на заместник-директора на "Гранична полиция" старши комисар Радослав Кулеков и директора на Дирекция "Развитие на инфраструктурата" на ГКПП "Калотина" Пламен Петров. 

В България товарните автомобили на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Калотина" влизат от две места и те работят. За изминалите 24 часа има обработени 864 камиона само на вход за страната, каза Кулеков на брифинг за медиите след разпоредена проверка. 

Кулеков заяви, че на изход от страната също работят две гишета. По думите му от сръбска страна работи само едно гише. Той посочи, че "Гранична полиция" и Агенция "Митници" работят заедно, за да бъде постигнат максималният капацитет за обработване на пункта. Междинната зона между пунктовете "Градина" и "Калотина" е запълнена, каза още Кулеков.

През последните месеци на пункта са хванати доста стоки, като наркотици и валута. Ще предприемем действия, за да бъде подобрена пропускателността на пунктовете, добави директорът на Дирекция "Развитие на инфраструктурата" на ГКПП "Калотина" Пламен Петров.

На ГКПП "Калотина" се извършват гранични проверки съгласно европейските регламенти и в съответствие с българското законодателство, заяви главен инспектор Манол Манолков, началник на ГКПП "Калотина". Граничната проверка на входящи товарни автомобили се извършва на две работни места, това е капацитетът, каза той. Самата гранична проверка отнема не повече от една минута, посочи Манолков. В момента е отворено едно гише от страна на Сърбия, по информация на сръбските гранични власти, коментира още той. По думите му през контактния център се обменя информация между двете страни постоянно, за да се следи струпването.

На 1 октомври бе открит реконструираният пункт "Калотина". Ремонтът бе извършен на два етапа в периода 2018 - 2024 г. При изпълнението са обновени и увеличени трасетата за товарни и леки автомобили, както и цялостната подземна и наземна инфраструктура на пункта.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня