Предлагат изграждане на велоалеи по „Цариградско шосе
Предлагат изграждане на велоалеи по „Цариградско шосе / Thinkstock/Getty Images
Предлагат изграждане на велоалеи по „Цариградско шосе"
80565
Предлагат изграждане на велоалеи по „Цариградско шосе"
  • Предлагат изграждане на велоалеи по „Цариградско шосе"

Велоалеи да бъдат изградени по столичния булевард „Цариградско шосе" от Орлов мост до Околовръстния път. За това настоява арх. Димитър Димитров от сдружението „Граждани за София".

По думите му по булеварда винаги е имало голям велосипеден поток, който се движи по пътните платна, наравно с автомобилите. Архитектът допълни, че централната градска част е заградена с мантинели, които разрушават облика на столицата.

Според арх. Димитър Димитров след ремонтите, които задръстиха това лято един от най-емблематичните столични булеварди „Цариградско шосе", той ще продължи да бъде недостатъчно екологичен и функционален:

„За сметка на тези огромни асфалтови площи, по които ние трябва да се движим с 50 км/ч, да се изгради богато велосипедно движение, защото то е необходимо. Да има отделени по съответния начин, обезопасени велоалеи, в които цели семейства и групи да пътуват".

Другият недостатък, който архитектът открои, е наличието на прекалено много мантинели по булеварда:

„Като с ножове по „Цариградско шосе" тези мантинели проникнаха и стигнаха до орлите и лъвовете. Затова с тези средства би следвало булевардът да получи адекватно съвременно, приятно и безопасно движение".

Димитров обърна внимание и на липсата на шумово екраниране по "Цариградско шосе".