Поредни протести срещу правилата за паркиране в София
Поредни протести срещу правилата за паркиране в София / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пореден протест срещу правилата за паркиране в София
56407
Пореден протест срещу правилата за паркиране в София
  • Пореден протест срещу правилата за паркиране в София

С протест пред сградата на общината в София започна днешното заседание на Столичния общински съвет. На него се обсъждат новите правила за паркиране в синя зона, които влязоха в сила на 1 септември.

Граждански организации и партиите ВМРО, и Атака протестираха срещу новите по-високи цени за платено паркиране в столицата и настояха наредбата да бъде спряна, докато не се решат казусите по нея.

За половин час те блокираха движението по ул. „Московска" с жива верига и се заканиха да протестират и тази вечер след 18.00 ч.

Протестът протича с плакати, на които пише: „Не на данък паркинг"; "Изпрати SMS, изпрати Тошев на Карибите"; „Дупка + дупка = синя зона". Протестиращите настояват наредбата да се изтегли, докато не бъдат изчистени спорните моменти по нея.

„Исканията са да се установи правото на живущите в зони с наложено платено паркиране да паркират безплатно автомобилите около дома си или периметър. Няма да се откажем, по никакъв начин няма да спрем ние", каза администраторът на Facebook групата, създадена за целта, Гергана.

За премахване на повишаването на цените и обхвата на синята зона настоя и Ангел Джамбазки от ВМРО: „Целта на този доклад е да се възстанови старото положение, да няма разделение на зоните, да няма увеличение на цената им, да няма увеличен обхват, да няма увеличение на времетраенето и да няма увеличение и на глобите".

Поредни протести срещу правилата за паркиране в София
netinfo

По време на протеста събралите се затвориха с жива верига улица „Московска" пред Столичната община с цел да бъдат чути исканията им, каза Николай Стоянов от протестиращите: „Надявам се, че хората ще чуят и ще ни подкрепят. Те в момента си правят някакви тънки политически сметки, надяваме се да си направят добре политическите сметки, за да не им ги объркаме впоследствие ние".

От Гражданско движение „Днес" внесоха в Столичната община и петиция по повод новите правила за паркиране в центъра на София: „Ние сме тръгнали по една друга линия. Гражданско движение „Днес" е внесло иск в съда. Аз не виждам никакъв смисъл в момента от протестите, въпреки че не отричаме такава възможност".

В петицията се включиха и популярни личности, сред които и музикантът Дичо: „Няма разрешение, да махнат този закон и това е, друго ние не искаме".

Тази вечер около 100 души се събраха отново на протест срещу новите правила за паркиране в центъра на столицата и вечерта. Сборният им пункт беше на пл. „Славейков”. Протестиращите граждани за пореден път изразиха несъгласието си с по-скъпата синя зона, увеличението на обхвата й и времетраенето й, както и по-високите глоби за неправилно паркиралите автомобили.