/ ThinkStock/Getty Images
Пореден скандал за управлението на столична детска градина - този път родители и учители алармират за нарушения във Втора детска градина "Звънче". Тази сутрин инициативен комитет  внесе жалби до Столична община относно нередности в приема, както и в разпределението на деца по групи в забавачката.

Откриха нарушения при приема на деца в столична градина
 
Пред "Дарик" Васил Николов от комитета посочи, че получават сигнали за нарушения в над 100 градини в София. "Получихме много сигнали от родители и учители, че има нередности в много от детските градини, но детска градина номер 2 - "Звънче" е един от рекордьорите. До този момент сигналите идват оттам, че има деца, които посещават градината, а в същото време тепърва участват в конкурси, прием и биват приемани през публичната система. Всъщност те вече посещават градината", обясни Николов.
 
По негови думи децата се приемат по незнаен принцип. "После се чудят как да ги оправдаят и ги минават през системата. Като нямат достатъчно точки впоследствие да се класират, мислят се варианти за деца с хронични заболявания да минат", допълни той.

Прокуратурата откри нарушения в над 100 наредби за прием в детските градини
 
Според него друго сериозно нарушение е това, че по наредба имат право в една група да се вкарат до 10 деца с хронични заболявания. "Директорът на "Звънче" вкарва по 20 такива деца в група", заяви Васил Николов.
 
Той посочи, че сигнали за нарушенията са се подавали както от родители, така и от учители. Сигналът за "Звънче" е внесен в Столична община и се очаква това да се случи със сигналите и за останалите детски градини, които нарушават наредби.
 
"От Общината обещаха предварително, че ще бъдат извършени проверки, но ние искаме на тях да присъствах и граждани, за да сме сигурни, че всичко ще бъде коректно", каза още Николов.