/ Георги Димитров
Ръководството на УМБАЛ "Александровска" е взело решение да отстрани от длъжност началника на клиниката по хирургия доц. д-р Манол Соколов, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Болна жена приписа апартаменти на двама лекари, след което мистериозно почина

Той ще бъде отстранен от длъжност до приключване на оповестената от прокуратурата проверка, започнала след медийно разследване за дарено на него жилище в София от възрастна пациентка, предава БНР.

Случаят, макар и с характер на частни дарителски отношения между граждани, за съжаление засяга отношенията "лекар-пациент", където лекарят е служител на болницата, а това от своя страна въвлича и името на Александровска болница в публичното пространство, посочват от лечебното заведение.  

Изпълнителният директор на болницата проф. Атанас Йонков е призовал доц. Соколов да излезе в неплатен отпуск до изясняване на случая, но той е отказал. 

Ръководството на болницата е разпоредило проверка за установяване дали дарителката на имота д-р Лидия Чакърова е постъпвала някога като пациент.

"Ситуацията е неприятна за цялото лекарско съсловие, тъй като създава настроения в обществото, че медиците, полагайки грижи за своите пациенти, могат да влязат и в лични взаимоотношения с тях извън болниците. Това крие риск да бъде разрушено доверието "лекар-пациент" и по този повод ръководството на университетската болница отстранява доц. д-р Манол Соколов до приключване на следствието по случая", се посочва в съобщението.

И още: "Твърде неприятно е, че се поставя под въпрос всеотдайността на лекарското съсловие и неговият морален и клетвен ангажимент за помощ към нуждаещия се, загърбвайки личното удобство, изгода и собствен интерес в полза на болния. Очакваме колегата лично и публично да даде обяснения как частните му взаимоотношения, включително и като лекар, с дарилата го собственичка, се свързват в момента негативно с името на болницата ни.

Осветляването на казуса от прокуратурата и лично от доц. Манол Соколов ще бъде в полза на защитата на авторитета на УМБАЛ "Александровска" като водещо лечебно заведение и най-стария стожер на университетското образование в България", пише още в съобщението.
БНР