Осъдени на общественополезен труд чистят спирките в София
Осъдени на общественополезен труд чистят спирките в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Осъдени на общественополезен труд чистят спирките в София
58646
Осъдени на общественополезен труд чистят спирките в София
  • Осъдени на общественополезен труд чистят спирките в София

Спирките на градския транспорт в София вече са в списъка с обекти за обществено полезен труд. Това научи Дарик от Центъра за градска мобилност. Вече всеки, осъден на общественополезен труд, ще прекарва необходимия брой часове и в чистене на столичните спирки, които ежедневно се рушат от вандалите. Първите четири такива спирки вече са изчистени по този начин миналата неделя, като те са основно в центъра на града.

Най-много щети по спирките и колите на градския транспорт се причиняват основно по време на ключови футболни мачове, а най-тежките щети обикновено са от хвърляне на камъни и чупене на страничните стъкла на автобусите, тролеите и трамваите. От началото на година досега, при вандалски прояви има и осем пострадали шофьори и четири пътници.

2674 знаци и 32 спирки са изпочупени от началото на годината досега, като за ремонт на тези елементи са дадени над 40 хил. лв. Това обясни за Дарик Евгени Крусев от Центъра за градска мобилност: „Най-големият разход са за счупени стъкла по навесите, за графити, повреждане на знаци по спирките. В рамките на инфраструктурата е това. В превозните средства там се чупят най-много стъкла, седалки, плоскости, врати. За трамваи и тролейбуси дотук са дадени над 40 хиляди лева за ремонти. При автотранспорта, тъй като те са най-много като брой превозни средства, са дадени над 70 000 лева или общо 100 000 лева се дават само заради вандалски прояви от началото на годината".

Запазва се тенденцията вандалските прояви да са основно по време на важните футболни мачове, но замерянето с камъни е почти ежедневна практика, обясни още той: „Имаме случай на стрелба с въздушна пушка по превозни средства, преди няколко месеца, ако не ме лъже паметта. „Изобретателността" на вандалите е доста голяма. Режат се седалки масово, чупят се плоскости, като всичко това се заплаща".

Хората, които станат свидетели на такива вандалски действия, е хубаво да сигнализират в полицията, апелира Крусев. Повечето такива инциденти се случват нощем, заради което е възстановено осветлението при всички спирки, при които това е възможно, защото при някои са потрошени целите осветителни тела. Най-често тези посегателства се случват по крайните квартали и на първите, и последните спирки на градския транспорт.