Столична община сграда
Столична община сграда / БГНЕС, архив

Жители на софийското село Бусманци настояват Столична община да ремонтира инфраструктурата и ВиК мрежата в района или да ги снабди с лодки, тъй като при всеки дъжд улиците се превръщат в реки. Това стана по време на общественото обсъждане на бюджета на София за тази година. Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов заяви, че столицата ще разполага с близо 1,5 млрд. лева. От неправителствената организация „Спаси София” обаче са на мнение, че парите, с които общината се хвали не са от собствени приходи, а от европейски програми.

С милиард и половина лева ще разполага София през 2018-а година. Бюджетът вече премина през няколко представяния, а и гражданите имаха възможност да се запознаят с приоритетите на местната власт за тази година. Въпреки големите числа, Даниела Гълъбова от Бусманци обаче не видя пари за ремонт на кварталните улици.

КАТ ще отказва регистрации на автомобили, които замърсяват въздуха над нормата

"Виждам, че отново не е предвиден в бюджета изграждане на канализацията. Докога ще бъдат лъгани там живеещите? Колко години се проектира? Ако нямате добри специалисти ще ви предоставим такива", заяви Гълъбова.

От "Спаси София", които обичайно критикуват местната власт,  предлагат увеличение на местните данъци и такси, за да има повече собствени приходи общината , а не да разчита на европейски пари. Борис Бонев от организацията:

"Това е един неамбициозен и мързелив бюджет. За коя поредна година не сте увеличили местните данъци? Колко се е променил стандартът на живот за последните 8-9 години, та вие да не си позволите да увеличите поне малко данъците за да имате малко повече собствени приходи", категоричен бе Бонев.

Пътна полиция започва да проверява автомобилите колко замърсяват

Ето и отговорът на финансист номер едно на София Дончо Барбалов.

"Не знам точно на какво си базирате извода, но след като всяка година си увеличаваме приходите без да увеличаваме такси и данъци, може би все пак някой върши някаква работа в тази община", каза Барбалов.

Как ще се бори София с мръсния въздух?

Окончателният вариант на бюджета ще бъде приет от общинския съвет този месец.