/ ThinkStock/Getty Images
Подобряване качеството на въздуха в София е приоритетът на местната власт за догодина. По-екологичен транспорт и намаляване на вредните емисии от битовото отопление са сред мерките, които общината си поставя за реализация през 2018-а година. Това стана ясно от годишната среща на кмета на града Йорданка Фандъкова с журналисти. Според нея правилната формула за по-чист въздух е съвместни усилия между властта и гражданите.

Пет квартала на протест заради отровния въздух в София
 
Още при представянето на бюджета за догодина кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че основните усилия ще бъдат насочени към подобряване на качеството на въздуха в града.
 
През коледните празници, въпреки по-малкото хора, които останаха в столицата, бяха отчетени отново превишения на фини прахови частици в някои райони.
 
„Това не е мярка, която просто някой може да вземе и да се реши проблемът. Това са навици, начин на придвижване, на отопление. Разбира се, че ние не можем да забраним на хората да се отопляват с дърва или въглища, но държавата може да наложи така стандартите, че когато се купуват, да се купуват с ниско съдържание на пепел въглищата, да се купуват по-екологични дърва, а пък в същото време да се стимулират хората да подменят своите горивни системи“, посочи кметът.

Столична община с мерки за борбата с мръсния въздух
 
„По отношение на замърсяването от транспорта - изпълнявахме и ще продължим да изпълняваме проекти за подобряване на градския транспорт. В същото време обаче искаме да наблегнем на контрола на автомобилите и точно заради това подкрепихме усилията на държавата в лицето на Пътна полиция със закупуване на седем газ анализатора. Те вече са доставени и предадени на КАТ. Буквално първите дни след Нова година ще може да бъдат пуснати в експлоатация, като целта е да не се допускат автомобили, които не отговарят на екологичните изисквания по закон и за да могат да се контролират по улиците“, допълни Фандъкова.

Квартали на твърдо гориво замърсяват въздуха в София
 
От догодина София поетапно ще въвежда мерки за справяне с проблема в зависимост от нивата на превишение на замърсяването.