София
София / ThinkStock/Getty Images
Столична община с мерки за борбата с мръсния въздух
95636
Столична община с мерки за борбата с мръсния въздух
  • Столична община с мерки за борбата с мръсния въздух

Столична община въвежда мерки за мръсен и много мръсен въздух. Сред тях са двойно увеличение на цената за "синя зона",безплатен градски транспорт и забрана за движение на автомобили в дните, когато има критични завишения на фините прахови частици.
 
Зам.-кметът по екология Йоана Христова посочи, че идеите ще бъдат представени на Столичния общински съвет, който ще има последната дума за въвеждането им.
 
Министър Московски: Чистотата на въздуха си има цена
 
София с план А, план Б и план С за справяне с мръсния въздух. Зам. – кметът по екология Йоана Христова представи мерките, които общината обмисля да взима при различни превишения на замърсяването.
 
Първоначално се започва с насърчаване на ползването на градския транспорт. Ако това не помогне  - в най-мръсните дни ще плащаме по 4 лв. за час престой в синя зона.
 
В случай, че замърсяването продължава и дори се увеличава - еднократният билет се връща на 1 лев.

Квартали на твърдо гориво замърсяват въздуха в София
 
При много високи нива на замърсяване общинските служители ще работят на плаващо работно време, а от "Московска"33 се надяват и други ведомства да се включат.
 
Ако и тези мерки не дадат очаквания резултат, общината предлага пълна забрана за движение на МПС-та и безплатен градски транспорт на територията на цяла София.

Качеството на въздуха в София ще се следи през системата за ранно оповестяване. А мерките се очаква да бъдат приети в началото на 2018 г.