/ БГНЕС
Жителите на кварталите "Красна поляна", "Овча купел", "Западен парк", "Оборище" и "Младост" от вторник започват протести срещу лошото качество на въздуха. Там нивата на фини прахови частици през студената част от годината често са не просто над нормите, а направо на опасни за живота и здравето нива.
 
Столична община с мерки за борбата с мръсния въздух

"Проблемът с мръсния въздух е в цяла София, но при нас ескалира", коментира пред бТВ жител на "Овча купел". При норма от 50 микрограма фини прахови частици и препоръка да не се излиза навън при над 300, хората в квартала живеят при редовни 450-500 микрограма, а има случаи и с по 1500-1600.
 
"Вечер става ад, не може да се диша. Хората, които излизат след 6.30-7.00 ч., се налага да излизат с маски", каза и жител на "Красна поляна".
 
Квартали на твърдо гориво замърсяват въздуха в София

И двамата посочват един и същи основен виновник за замърсяването - т.нар. Виетнамски общежития. "Горят абсолютно всичко - от гуми и дрехи до какво ли не. Това е буквално терор над хората от "Овча купел", "Красна поляна" и "Западен парк".
 
Според гражданите общината не изпълнява ангажимента си да премахне постройките. Представител на местната власт заяви, че са "инцидентни" случаите на палене на гуми и подобни, а патрули проверяват всеки сигнал за открит огън - за влизане в домовете нямат правомощия."Къщите винаги са се топлели на дърва и въглища, преди 5 години не беше така", репликират го гражданите.
 
Столичните квартали с най-мръсен въздух са „Павлово” и „Хиподрума”

Те настояват за три постоянни измервателни станции - пред Виетнамските общежития, в "Овча купел" и "Западен парк". Протестът във вторник е с начален час 19.00.