Около 35% от уличните кучета в София са от строителни обекти и паркинги
Около 35% от уличните кучета в София са от строителни обекти и паркинги / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Около 35% от кучетата по столичните улици са дошли от строителни обекти и от паркинги, каза пред журналисти директорът на ОП „Екоравновесие” Манол Нейков. Това е и причината от днес да започнат проверки по паркингите, строителните площадки и дворове, използвани за стопански цели, за наличието на кучета, които би трябвало да са домашни, но не са регистрирани в районните администрации, нямат документи и за тях не се плащат такси.

Нейков и инспектори от „Екоравновесие” бяха в Панчарево по сигнал на Англо-американския колеж там. От училището веднъж са сигнализирали за бездомни животни около него и те са били прибрани, съобщи БТА.

В края на март от приюта в кв. „Сеславци” петте животни са осиновени от мъж, който е декларирал, че ще ги гледа при домашни условия. След втория сигнал от колежа, при проверката бе установено, че кучетата са отново навън на улицата, заради това на собственика ще бъде съставен акт - глоба от 50 лева за всяко куче и допълнителна глоба за това, че не ги е регистрирал в района.