Общинският съвет решава за районните кметове на София
Общинският съвет решава за районните кметове на София / снимка: Sofia Photo Agency
Общинският съвет решава за районните кметове на София
47003
Общинският съвет решава за районните кметове на София
  • Общинският съвет решава за районните кметове на София

Столичния общински съвет (СОС) ще гласува предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова за избор на районни кметове на града. В четвъртък тя предложи
половината от районите да се сдобият с нови кметове, а останалите 12 района да запазят досегашните си експерти. Тогава тя заяви, че ще очаква от тях да засилят контрола върху незаконното строителство и изоставените опасни сгради и да прилагат строга финансова дисциплина.

Всички предложени районни кметове са от ГЕРБ, с изключение на „Кремиковци", където остава и досегашният кмет от СДС Ивайло Панев. За кметове на някои от столичните райони Фандъкова предлага експерти от други районни администрации. Например кмет на „Средец" ще бъде досегашният заместник-кмет на "Красно село" Вергиния Стоянова. „Овча Купел" ще се ръководи от досегашният заместник-кмет на „Надежда" Христина Семерджиева, а кмет на „Панчарево" ще е досегашният заместник-кмет на "Подуяне" Димитър Сичанов.

Кметове на „Витоша" и „Нови Искър" ще бъдат досегашните общински съветници от ГЕРБ, съответно Стойко Дуков и Даниела Радйчева. Нови районни кметове се предлагат и за „Изгрев" и „Триадица" - съответно Димитър Димитров и Стоян Нанчев. Фандъкова предлага за район „Възраждане" Савин Савов - секретар до момента в района, „с достатъчно опит, за да продължи работата" по думите й.

За "Район „Оборище" Йорданка Фикирлийска - човек на ти с финансите и данъците. Разчитаме много на събираемостта в района. „Младост" - Цвета Авджиева - колегата,
която работеше досега като директор на 25-то ДКЦ, с добри резултати. Район „Люлин" - Милко Младенов - досегашен заместник областен управител на област София. „Лозенец" - Любомир Дреков - най-младият от кандидатите. Трябва да даваме път на младите. Шансът се дава, но отговорността е голяма. След това се търси съответно тази отговорност", коментира Фандъкова. За основни задачи Дреков си постави инфраструктурата, проблема с многото автомобили и грижата за възрастните хора и децата.

Фандъкова обясни, че се правят планирани проверки във всички 24 столични района, общинските дирекции и търговските дружества.

На днешното заседание на съвета ще има полагане на клетва от общински съветници. Новоизбраните районни кметове също ще положат клетва.

Съветът ще решава и за прекратяване на договора за възлагане на управлението на „Диагностично-консултативен център 25 - София" ЕООД и избор на нов управител. Ще се гласува и за избор на ръководства и попълване на поименния състав на постоянните комисии на Столичния общински съвет.