Общински терен скара жителите на район Красно село
Общински терен скара жителите на район Красно село / Sofia Photo Agency, архив
Общински терен скара жителите на район Красно село
53266
Общински терен скара жителите на район Красно село
  • Общински терен скара жителите на район Красно село

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се обяви против идеята да се застрои терен в жк. "Крива река", в близост до 124-а детска градина.

В сряда в район "Красно село" се проведе заключително публично обсъждане по казуса. Жителите на квартала така и не стигнаха до консенсус дали общинският терен от близо 600 кв. м. да се ползва за построяване на блок с четири нови групи към детската градина или да се ползва за площадка със съоръжения за игра.

Фандъкова каза, че ако има възможност, теренът трябва да се присъедини към детската градина, като част от двора. Това е терен, който е дарен за 16 СОУ, но училището е далече и затова е добре да се ползва за градината.

Фандъкова добави, че ще изчака становището на районния кмет. Предлага се да бъде построена сграда на общинска територия от 600 кв. м., в близост до градината, обясни Соня Стратева, директор на 124 ЦДГ "Барборино". Собственикът на два частни терена, около общинския, иска да застрои жилищна кооперация, като първите два етажа да се ползват за четири групи, като разширение на детската градина.

Теренът в момента се ползва за паркинг, каза още тя: "Построили са незаконни гаражни клетки, от които от двете страни се носи миризма, гризачи и котки".

Група майки обаче се обявиха против строежа на сградата и настояха там да бъде направена детска площадка със съоръжения за игра. За тази позиция се застъпи и Михаил Михайлов - депутат от СДС и жител на района: "Не може общината, която има собственост, да го дава на някакъв частник и то е ясно, че тук става въпрос за корупция".

В отговор Соня Стратева настоя теренът да се ползва за групи, защото има недостиг на места в детската градина: "Има 340 чакащи деца след първия прием на децата. Имаме група с диабет, трябва да е от 12 до 16 деца. В момента са 26".

В отговор Михайлов каза, че застрояването не е добър вариант за разрешаване на
проблема с местата в градината, защото има проблеми и с подземната инфраструктура: "Това е един огромен мастодонт, към който ще бъде залепена някаква постройка".

В близките няколко месеца решението няма да бъде взето, защото предстои да се разгледа в Направление "Архитектура и градоустройство", евентуално да се одобри там, и едва тогава да се гледа в Столичния общински съвет.