/ Столична община, Аделина Ангелова
Столична община обявява нови 450 места за прием в двете детски градини, които са въвели в експлоатация през декември. Това са новите детски градини в „Манастирски ливади – изток“ за 8 групи и в „Люлин“ за 10 групи.

Между 3 и 13 януари родителите ще могат да подготвят кандидатурите на децата си в системата, след което ще бъде класирането. Общо 11 са новите сгради на детски градини, които са въведени в експлоатация през 2022 г.

В още 4 сгради завършиха строителните дейности и предстои пускането им – това са детски градини във „Витоша“ и „Подуяне“ и две самостоятелни ясли. Продължава строителството на 19 нови сгради на детски градини, а още 14 са в процес на проектиране. Надявам се, че през следващата година всички районни кметове, ще работят активно, за да завършим обектите, които сме започнали, заявява кметът на София Йорданка Фандъкова.

С покачването на цените на строителните материали, започнаха исканията от строителните фирми за индексация на цените, което доведе до забавяне на изпълнението в някои райони. През миналата седмица общинския съвет прие предложението ни за индексация на договорите за строителство с до 15% от стойността на СМР-дейностите. Това ограничение отговаря както на лимита на средства, с които разполагаме, така и на правилата, които въведоха управляващите органи по оперативните програми на ЕК, подчертава още Фандъкова.
БГНЕС