Напомниха на фирмите да почистват и около кофите за смет
Напомниха на фирмите да почистват и около кофите за смет / снимкa: Sofia Photo Agency

Фирмите, които събират битови отпадъци, да почистват около кофите за смет. Това им е било напомнено с писмо от Столичния инспекторат, съобщават от общината. Всички фирми оператори по почистването на територията на София задължително трябва да затварят капаците на съдовете за битови отпадъци след обработването им, с цел неразпространение на неприятни миризми и постигане на добър естетичен  вид . Това гласи предупреждението на инспектората, отправено във връзка със зачестилите жалби на граждани относно тази практиката на фирмите оператори. Те са длъжни да почистват на разстояние три метра около съдовете, а също така и отпадъци извън това разстояние, които очевидно произхождат от съответния съд за отпадъци.

Неизпълнението на гореописаните дейности се счита за нарушение на условията на Договора за възлагане на обществена поръчка за почистването и затова ще се прилагат изискванията, съгласно които операторът е длъжен в срок до 12 часа да отстрани причинените вреди. В случай, че това не се случи Столичният инспекторат  налага съответните санкции и неустойки съгласно договора.

При наличие на нередности по този и други проблеми от обществено значение, отнасящи се до компетенциите на Столичен инспекторат, гражданите могат да подават сигнали на телефон 987 55 55.