Представители на коалиция „Левицата!“ и на БСП-София се срещнаха с ръководството на МВР. След разговора Костадин Паскалев от „Левицата!“ каза пред журналисти, че са поискали срещата във връзка с очаквано напрежение в четвъртък, когато предстои футболен мач.

На 17 август, след футболен мач, четирима души бяха задържани заради това, че са хвърляли димки и са нанесли щети по Паметника на Съветската армия в София.
Получихме уверението на министъра на вътрешните работи, че са образувани две досъдебни производства по повод на атаката на БОЕЦ от 17 август т.г. срещу четиримата извършители, каза Паскалев.

Русия образува наказателно дело за оскверняване на Паметника на Съветската армия

„Второ, поискахме да бъдем информирани за действията, които ще предприеме МВР за осигуряване на опазването на обществения ред в четвъртък. Получихме такива ангажименти и се надяваме, че те ще бъдат изпълнени в пълен обем“, допълни той.

Костадин Паскалев каза, че МВР е мобилизирало целия си ресурс. Той обясни, че в съответния ден има три големи мероприятия. Няма да се допусне пресичането на лъчовете на съответните мероприятия и отделно на това няма да бъдат допускани на територията на Паметника на Съветската армия съответните футболни фенове и други участници в организираните мероприятия в този момент, добави Паскалев. 

Областният управител на София: Още сме далеч от преместването на Паметника на Съветската армия

Председателят на БСП-София Иван Таков коментира, че срещата с вътрешния министър и неговия екип е протекла много конструктивно. Получихме гаранциите, които очаквахме, че в четвъртък и по-нататък ще бъде опазен общественият ред и няма да се допускат ексцесии и повече вандалщини, допълни той. Таков обърна внимание, че през години паметникът неведнъж е бил оскверняван, а до момента не знаят някой да е санкциониран. Дори през март, при първото счупване на плочата на Паметника на Съветската армия, хората в наше лице, които възстановиха плочата, бяха санкционирани, а човекът, който вандализира паметника, беше изкаран герой, коментира Таков.