Обезопасяването на Паметника на Съветската армия включва изграждането на ограда и позициониране на скеле, за да може да се обследват компрометираните елементи, както и самите фигури, тъй като 70 години не е проверявано тяхното състояние. Това каза областният управител на София Вяра Тодева във връзка с изготвения от Областната управа План за безопасност и здраве.

"Предвид създалата се ситуация от снощи, надяваме се приемането да стане максимално бързо", коментира тя относно проявата срещу паметника в четвъртък вечерта.

Нападение срещу Паметника на Съветската армия, четирима души са задържани

Планът за безопасност и здраве касае обезопасяването на обекта, още сме далеч от план за преместване, каза Вяра Тодева. По думите ѝ първо предстои възстановяване на строителните книжа съгласно процедурата по Закона за устройство на територията.

Следващата стъпка е да се обследва конкретно място в Музея на социалистическото изкуство - дали могат да бъдат преместени там фигурите и ако могат – тогава ще се възложи изработването на план за преместване, който ще съдържа и съответното разполагане на терена.

На въпрос дали може областната управа да се ангажира със срок по преместване на монумента, Тодева каза, че се следват всички процедури и преместването трябва да се случи максимално законно, а скулптурите и барелефите да бъдат съхранени или при необходимост – реставрирани.

Във връзка с дебата относно съдбата на Паметника на Съветската армия, Вяра Тодева коментира, че с оглед на предстоящите местни избори няма как да се избяга от политизирането на въпроса.

Фандъкова: Политици си правят реклама с преместването на Паметника на Съветската армия

По-рано пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова изказа мнение, че някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори. Тя припомни, че преди няколко месеца Столичният общински съвет взе решение за преместване на монумента.
Борислава Бибиновска/БТА