/ БГНЕС
КНСБ и КТ „Подкрепа“ организират на 11 ноември протестно автошествие в София и протестен митинг пред сградата на Народното събрание, съобщиха от двата синдиката. Мотивите за протеста са породени от тревогата за ефектите на кризата върху доходите и живота на българските граждани, посочват от синдикалните организации. В демонстрацията ще се включат стотици превозни средства от цялата страна, като колоната ще премине през централните софийски булеварди и улици. 

КНСБ и КТ „Подкрепа“ са подготвили декларация с конкретни спешни мерки за решаване на проблемите пред българските граждани. Тя ще бъде връчена на депутатите от новосформираното 48-о Народно събрание. 

В близките дни се очаква да бъде проведена среща между лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов и президента на България Румен Радев. На нея ще бъдат обсъдени предложенията на конфедерациите, обединени в три основни области – доходи, зелена сделка и енергетика, трудови и синдикални права. 

В областта на доходите от двата синдиката настояват да има ръст, който да компенсира кумулативното нарастване на инфлацията. През септември 2022 г. спрямо септември 2021 г. тя достигна 18,7%, се припомня в документа на КНСБ и КТ „Подкрепа“. Синдикатите настояват още минималната работна заплата от 710 лв. да стане минимум 850 лв. от 1 януари 2023 г. и минимум 13% нарастване на всички работни заплати в частния и бюджетния сектор, като това са само част от мерките, които синдикатите предлагат в декларацията си.

В областта на енергетиката те настояват за отлагане на плановете за либерализацията на енергийния пазар за битовите потребители след 2025 година и приемане на дефиниция за енергийно уязвими потребители до края на 2022 година, както и въвеждане на механизъм за финансова подкрепа преди освобождаване на цените за домакинствата. По отношение на трудовите права, синдикатите настояват за сумирано изчисляване на работното време само за производства с непрекъснат процес на работа, както и гарантиране на колективно договаряне за всички държавни служители. 

В цялата страна на браншово и регионално ниво, както и в отделни предприятия, продължават протестните акции на двата синдиката, започнали през септември. 
БТА