/ iStock/Getty Images
Имаме поне няколко възможности, които да осъществим, часове преди да настъпи 00:00 ч.
Много семейства са решили да останат в столицата, без да предприемат пътуване в чужбина за посрещане на Нова година. Причините за това са различни – от финансови до някои противоепидемични мерки, наложени заради COVID-19. Ако последните ден-два от 2021-а сте свободни и се чудите как да запълните часовете, преди настъпването на Новата 2022-а, то имате няколко опции, които не са за изпускане...

Кънки с остър връх

iStock/Getty Images

Може би помните култовия филм (“Кънки с остър връх“) от далечната 1992-а, а тези, които все още не са го гледали, могат да наваксат и да заделят 2 часа, за да се запознаят с лентата. Карането на кънки е едно от зимните забавления, които може да осъществите, без да се налага да стигате до планина. Кънките на лед са любимо занимание за столичани – както за малки, така и за големи. Неслучайно пързалките са пълни особено през почивните дни. В столицата има няколко ледени пързалки, които ще бъдат отворени на 31 декември, някои от тях дори и на 1 януари. Зимна пързалка „Юнак“, в близост до Борисовата градина, ще бъде отворена на 31 декември от 10 ч. до 15:20 ч. Пързалката ще работи дори на 1 януари от 16 ч. до 23:20 ч. Ледената пързалка в комплекс Зона Б5 (Спортна София) също ще работи на 31 декември, като първата сесия е от 10:00 ч., а последна сесия от 14:00 ч.


На кино

iStock/Getty Images

За киноманите, а и не само – да изгледаш филм на голям екран, винаги е удоволствие. През декември има няколко ленти, които заслужават внимание. Ако сте пропуснали някое ново заглавие, което така или иначе сте планирали да изгледате, то направете го преди да е дошла Новата 2022-а, защото тя веднага ще предложи още нови кино заглавия, които няма да са за изпускане (или поне голяма част от тях). В момента си заслужава да видите “Домът на Гучи“, „Уестсайдска история“ и няколко български предложения, сред които „Чичо Коледа“, „Рая на Данте“ и „Бай Иван: Филмът“. Ако сте с деца, в момента кино програмата за тях включва - „Ела, изпей 2“, „Клифърд: Голямото червено куче“ и „Спайдърмен: Няма път към дома“.

В музикалния театър

iStock/Getty Images

На 31 декември от 17 часа, буквално часове преди настъпването на Новата 2022 година, Музикалният театър кани зрителите на най-популярната и обичана оперета на Щраус - „Прилепът” (ценовата категория на билетите е от 15 до 50 лв). Творбата на Краля на валса традиционно се изпълнява във всички големи оперни и оперетни театри по света в навечерието на Нова година. „Прилепът” обещава на зрителите празнично настроение, много изненади и томбола с награди по време на спектакъла.

В Народния театър

iStock/Getty Images

На 31 декември в Народен театър "Иван Вазов" ще се играят две постановки. И двете са с начален час - 19 ч. На Голяма сцена ще се играе "Бурята" от Уилям Шекспир, а на Камерна сцена - "Едни момичета" от Нийл Лабют. За новогодишните представления цените на билетите са от - 40, 60 и 80 лв. Вече няколко години поред, на 31 декември, Народният театър предлага на почитателите на театралното изкуство да видят по-нови представления, часове преди настъпване на Новогодишната нощ.

В операта

iStock/Getty Images

Тези от вас, които биха предпочели да пропуснат кино прожекция и театър, но биха искали да заложат на изкуство часове преди вечерните празненства за Нова година, могат да посетят Софийската опера и балет. На 31 декември от 18 ч. там ще се проведе традиционният новогодишен концерт. Публиката ще може да гледа мюзикъла - "Баща ми бояджията" (ценова категория 70 лв.). В Софийската опера ще ви очаква и вашата първа празнична чаша с шампанско. 

На Витоша

iStock/Getty Images

Да видиш планината отблизо също е едно добро предложение за края на годината. Ако искате да запазите сили за вечерта, не е необходимо да карате ски, но една разходка или спускане с шейна също е вариант. Този тип разходка е подходяща както за семейства с деца, така и за влюбена двойка или пък група приятели. Зимната разходка сред природата ще ви даде енергийно зареждане, с което може да посрещнете едно ново начало в лицето на 2022-а.

iStock/Getty Images

Освен разходка през деня, то вечерта на Копитото ще има и истински новогодишен празник, като събитието е озаглавено - "Kopitoto Ultimate NYE". Организаторите обещават това да бъде едно ултимативно посрещане на 2022-а с 4 различни сцени и над 30 артисти. Мястото на провеждане е хотел на Витоша с фантастична гледка към София и то не каква да е, а отвисоко. Всеки закупил билет за събитието ще има подсигурен безплатен транспорт. Всички гости ще се потопят в една атмосфера на - техно, електро, дръм и басс, джънгъл, хип-хоп, трап, афробийт, денсхол, регетон и др. Всичко това ще стартира в 21 ч. на 31 декември и ще продължи до 11 ч. на 1 януари. За новогодишното събитие на Копитото остават още 60 свободни билета, като може да си закупите място онлайн от останалата ценова категория от 72 лв.

Край езерото

iStock/Getty Images

Ако през деня на 31-и не искате да стигате чак до планината, то и дневна разходка сред езерото в Панчарево или това в Дружба, също е един мини вариант за енергийно зареждане сред природата. Определено гледката в близост до езеро си заслужава по всяко време на годината, независимо от сезона. Освен това е добър вариант за едни последни снимки на открито, с които да изпратим спомена за 2021-а.

Последна тренировка

iStock/Getty Images

Часове преди настъпване на новата година не е лоша идея да изгорим малко калории, за да може с чиста съвест да си хапнем от всичко, което ни се прииска в новогодишната нощ. В много спортни центрове има различни занимания по - пилатес, йога, аеробика, Kango Jumps и др. Много от груповите занимания обаче не се осъществяват в последния ден от годината. Затова пък фитнес залата със сигурност работи. Най-малкото заради добрия тонус може да направите една 30-60-минутна тренировка.

Шопинг

iStock/Getty Images

Няма какво да си кривим душата, нека си го кажем – по всяко време на годната шопингът лекува душата. В последния ден от 2021-а търговските центрове ще бъдат с широко отворени врати през деня. Ако сте планирали вечерта да отидете на ресторант или да се видите с приятели на семейно парти, или просто искате да бъдете красиви у дома на Нова година, но нямате тоалет, то не е късно да наваксате. Поверието гласи, че Новата година се посреща с нова дрешка или поне с нещо ново, закичено по вас. Ако пък вече имате тоалет, то не е късно да направите промяна или да вземете нещо, което ще го ползвате през идната 2022 година. Пазаруването за себе си или за дома винаги подобрява настроението. А на 31 декември никой не бива да бъде тъжен, защото вечерта наближава с надежда в 00:00 ч. да се прегърнем с пожелание Новата 2022-а да ни донесе повече усещане за щастие.

iStock/Getty Images