Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София (СНИМКИ)
Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Избраната за кмет на София Йорданка Фандъкова положи клетва по време на първото заседание на новия общински съвет. Да служат в името и интересите на столичани се заклеха и общинските съветници, кметовете на райони и кметства.

За първи път от осем години насам ГЕРБ няма да има пълно мнозинство в местния парламент. Но към момента от партията категорично отказват да управляват в коалиция с други формации.

След като положи клетва, кметът Йорданка Фандъкова заяви, че изборната кампания вече е приключила и е време за работа.

„На тези избори гражданите категорично показаха, че развитието на града ни трябва да продължава с бързи темпове. Очакването към мен и към кметовете на райони, към кметовете на кметства, които получиха директния вот на гражданите, както и към общинския съвет като градски парламент, са огромни безспорно. Хората очакват от нас конкретни неща, свършена работа. Няма да допусна заради политически заигравания да се блокират проекти за града. Надявам се всички да се съобразим с това”, заяви в приветственото си слово Фандъкова.

Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София (СНИМКИ)
netinfo

Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София (СНИМКИ)
netinfo

Без изненада за председател с 48 гласа „за” бе избран досегашният шеф на съвета Елен Герджиков.

Отново Елен Герджиков ще бъде председател на Общинския съвет

В новия местен парламент се сформират пет групи, като три от тях са избрани от една листа - на ГЕРБ, Реформаторския блок и БСП. В новосъзданената група „Пет” влизат съветниците от „ Глас народен”, „Движение 21” и „Зелените”, а ВМРО и „Атака” се обединиха в „Патриоти за София”. Само общинарите от коалиция „Сердика” няма да имат своя група, тъй като изискването за такава е минимум пет съветника, а те имат само трима.

От Реформаторския блок обаче дойде директно предложение да пренесат коалиционното управление на национално ниво и в Столичния общински съвет.

След като вчера поискаха общ опозиционен блок, очаквано от БСП, макар само със седем общински съветника ще бъдат твърда опозиция в местния парламент, стана ясно от думите на председателя на червената група Калоян Паргов.

Двете нови групи в столичния съвет - „Пет” и „Патриоти за София” обявиха, че не подкрепят политиката на отрицание на всяко добро, само защото е направено от друга политическа сила. И двете групи посочиха, че ще подкрепят разумните предложения, но ще отстояват и на своите идеи. В началото на следващата седмица общинският съвет ще се събере на извънредно заседание, когато ще се сформират новите общински комисии и ще бъдат избрани техните председатели.