/ пресцентър, МВР
Служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) задържаха голямо количество стоки с обозначения на защитени търговски марки, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията е проведена на 15 септември и е резултат от анализ на риска, осъществен от Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на рискови стоки в ГДБОП.

Иззети са 6540 чифта обувки, върху които неправомерно е поставено лого на известни търговски марки.

След акция: Иззеха фалшиви стоки в Кърджали

Операцията на МВР в защита правата върху интелектуалната собственост е част от активните мероприятия по план за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT), по която ГДБОП е европейски лидер. Разследването продължава с разпити на свидетели, назначаване на експертизи и взаимодействие с прокуратурата.

На 15 септември служители от отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП иззеха над 100 000 артикула от стоков базар в София. Полицейските действия са извършени под ръководството на Софийска районна прокуратура и с помощта на представители на Европол. Чрез страници в социални мрежи и сайт неправомерно са предлагани за продажба продукти, обозначени с логото на различни световноизвестни търговски марки. Дейността е извършвана без необходимото по закон съгласие на правоносителите, като системно са нарушавани правата върху регистрираните търговски марки. 

За първите десет дни на септември митническите служители на „Капитан Андреево“ са задържали над 150 000 текстилни изделия, парфюми, обувки и аксесоари със съмнения, че са с нарушени права върху интелектуалната собственост. Най-голямото количество - 70 640 стоки, е установено на 9 септември в товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ към Полша.