Фандъкова представи нова технология за ремонт на дупките в София
Фандъкова представи нова технология за ремонт на дупките в София / cнимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Нова за страната технология за ремонт на дупките по улиците беше представена пред кмета на София Йорданка Фандъкова. С тази технология запълването на дупка се извършва за около 10-15 минути, което десет пъти по-малко от времето, необходимо при традиционните методи на ремонт. Цялостният комплекс, с чиято помощ се прилага новата технология, струва около 250 000 евро.

Ремонтните дейности се извършват от една машина. Технологията се състои от четири етапа - дупката се почиства със сгъстен въздух, запечатва се с емулсия, след това се запълва чрез впръскване под налягане на специална смес с дребен чакъл, а най-отгоре се полага тънък слой пясък или фин чакъл. Четирите стъпки се извършват без прекъсване. Демонстрацията беше извършена на бул. „Св. Климент Охридски", а докато траеше работата на пътната фирма движението не беше спряно, а само се отклоняваше в свободната лента.

„Технологията е насочена към аварийни ремонти, както и за по-тесни улични участъци", заяви Фандъкова. Тя допълни, че така дейностите могат да се извършват по-качествено и оперативно. Кметът посочи, че София е разделена на шест района за ремонт и всяка една от фирмите, спечелили конкурсите, ще бъдат задължени да имат такава технология и да работят с нея.

„Планирали сме така ремонтите за годината, че да се вместим в бюджета, който имаме", отбеляза Фандъкова. „До този момент голяма част от основните трасета в столицата са ремонтирани, в момента сме се насочили към вътрешно кварталните улици", добави тя.

Фандъкова представи нова технология за ремонт на дупките в София
netinfo