Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова / БТА
Днес е предвидена ваксинацията на желаещи от два дома за възрастни хора - 15 души, домуващи в Дом "Надежда" и на трима души от персонала на този дом. Ще бъдат ваксинирани хора и от дома ж.к. "Зона Б5". Общо 30 души са пожелали да бъдат ваксинирани от тези два дома. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова преди началото на поставянето на ваксини на хората в Дом "Надежда", предаде БТА.

Създали сме организация заедно със столичната Регионална здравна инспекция. Екипите се състоят от лекар и медицинска сестра от общинските болници и ДКЦ-та, посочи кметът. Тя съобщи, че цялата логистика се организира от общинската Дирекция за аварийна помощ и превенция. Осигурена е линейка, която ще бъде на място. Вътре в домовете са организирани кабинети, в които има всичко необходимо за реакция при евентуална спешна нужда, отбеляза Фандъкова.

Започна имунизацията срещу COVID-19 в домове за възрастни в София (ВИДЕО/СНИМКИ)

Общо около 30 процента от домуващите в общинските домове са пожелали да им бъдат поставени ваксини. Това са около 240 души желаещи. Столичната община се грижи за осем дома за възрастни хора, информира столичният кмет. Поканили сме и частни домове, ако имат желание да се включат към тази организация. Към този момент нямаме заявки от тях, допълни тя и увери, че за няколко дни ваксинирането на възрастни хора в столицата ще приключи. Столичният кмет съобщи още, че от следващата седмица ще започне ваксинирането и на учителите.
БТА