/ БТА
Новата звезда в колоезденето Изабела Янкова ще даде старт на сноубайка от програмата на Витоша зимен фест в събота, на 22 януари. Българката направи фурор в маунтинбайка миналата година, като стана европейската шампионка за жени, спечели световната купа за девойки и грабна световната купа с три победи в последните три старта.

Същевременно най-новата дисциплина в колоезденето сноубайк ще направи своя официален световен дебют утре точно по време на Витоша зимен фест пред хижа Алеко. Седмото издание на инициираната от „София – европейска столица на спорта“ проява отново е посветено на Световния ден на снега и включва още надпревари по алпийски ски, ски-алпинизъм, спускане с шейни, спринтово ски-бягане, забавни игри и др.

Фестивалът е новатор в провеждането на спускане за време по сняг с колела, но сега за първи път то ще бъде вече с официалното наименование „Сноубайк“. Наред с това, надпреварата е валидна за Държавно първенство и ще определи националните шампиони. Тъй като дисциплината е съвсем нова и наскоро утвърдена от международните структури, на практика състезанията на Витоша и държавното първенство на Франция се явяват първите в света, организирани и официално приети в календара на Световния колоездачен съюз. България е новатор в това отношение, тъй като първото зимно състезание на планетата е организирано експериментално у нас още през 2010 г.

Спускането с велосипеди по сняг за време ще се организира за шести в рамките на Витоша зимен фест, но за първи път ще е с международно участие, тъй като вече има записани чужденци. Утре шоуто в планината ще започне точно в 11.30 ч. със старт на плаца пред х. Алеко, трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на бившия Романски лифт.

Столична община и „София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за седма поредна зима, като целта е да излязат повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Поканени за участие са всички, които обичат Витоша и спорта, много забава ще има и на първата на Витоша „Шейни зона“, която работи на пълни обороти за втора поредна година.

Над плаца пред х. Алеко ще бъде нареден 100-метров слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. За поредна зима в празника на „София – евростолица на спорта“ активно се включва „Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“. Тази година ски-бягането отново ще бъде по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации.

Стартът на състезанието по ски-алпинизъм ще бъде в 9.45 ч. на плаца пред хижа Алеко. Организаторите ще уточняват до последно маршрута съобразно снежните и метео условия. Интересна се очертава и надпреварата с шейни, регламент и начин на записвания можете да намерите в специалната Facebook страница за събитието и на www.sofia2018.bg.

Програмата за Феста в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“. Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и викторини с награди, весели надпревари и конкурси, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори.

Организатори на Зимния фест, наред с Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Столична Община, са Българска федерация по ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт криейтив, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Ски-клуб „Александър логистик“, Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища и клубове”. Програмата предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини.

Програма:
9.00 – 10.45 ч. Последни записвания (съобразно Наредбите) – пред х. Алеко
9.45 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм
11.00 – 12.00 ч. Алпийски ски - слалом
11.00 – 12.00 ч. Състезания с шейни (в зоната)
11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг
12.15 – 12.45 ч. Ски-бягане - спринт
13.00 – 13.15 ч. Награждаване на призьори и закриване

Витоша зимен фест отново ще се включи в отбелязването на Световния ден на снега, който се празнува за 11 поредна година като едно от стотиците събития в 42 държави по целия свят. Тези прояви са посветени на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят белите дисциплини. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат белите спортове и забавления.

Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове. 
БГНЕС