/ БГНЕС
Експертно-консултативен съвет се заема с пътната безопасност в София
99618
Експертно-консултативен съвет се заема с пътната безопасност в София
  • Експертно-консултативен съвет се заема с пътната безопасност в София
Експертно-консултативен съвет ще се произнася по всички въпроси, засягащи пътната безопасност и организацията на движението. В съвета участие ще вземат над 12 неправителствени организации. Той ще работи изцяло на обществени начала. За председател на съвета е предложен заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев.
 
Столичната община, заедно с неправителствени организации, ще се бори за безопасността по пътищата и организацията на движението. Причина за това са многото жертви и пострадали в катастрофи в столицата.

Дрогиран шофьор помете седем коли в София (ВИДЕО)
 
Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че всички неправителствени организации, изготвили експертизи, ще могат да се включат в съвета и да дадат своето мнение и оценка.
 
“Предложено е да има представители и участия при заседанията на постоянната комисия. Това, разбира се, трябва да се коментира със Столичния общински съвет и с председателя на комисията. Много важно ми се струва участието на експерти от съвета в т. нар. малка комисия. Това е важна комисия за всеки гражданин, районен кмет, защото там се разглеждат съвсем конкретни решения. Доста често имаме проблеми с това, че решенията се взимат по-скоро теоретично. Аз лично скоро имах разговор с граждани в един район – на схема всичко изглежда чудесно, но когато човек отиде на място, нещата са малко по-различни”, обясни столичният кмет.

Трима пострадаха при катастрофа с автобус в София (СНИМКА)
 
По думите на Фандъкова съветът ще работи само на обществени начала: „За някои инициативи, които влизат в рамките на нашите ангажименти или виждания, те ще се финансират през различни програми. Ние имаме достатъчно програми, които дават такава възможност, но самият съвет ще работи изключително и само на обществени начала”.