Екипи на „Екоравновесие” работят по празниците
Екипи на „Екоравновесие” работят по празниците / снимка: БГНЕС, архив
Екипи на „Екоравновесие” работят по празниците
59982
Екипи на „Екоравновесие” работят по празниците
  • Екипи на „Екоравновесие” работят по празниците

Дежурни екипи на „Екоравновесие" ще работят по коледните и новогодишните празници в София. Това съобщи за Дарик директорът на предприятието д-р Манол Нейков. Осигурени са три ловни екипа, които да реагират на подадените сигнали, като такива не липсват и през почивните дни, обясни той.

Около 11 часа тази сутрин, съвместно с общинска полиция, екип е изпратен да залови изоставено агресивно куче в Централните софийски гробища. Нейков каза още, че по празниците ще работят три екипа, като всеки от тях ще дежури поне по два дни в седмицата. Дежурните екипи ще отговарят за спешни случаи, ухапвания и други възникнали ситуации в София, каквито има всеки ден, каза още д-р Нейков: „В тази заповед са отдадени и ветеринарните лекари, които ще дежурят в приютите. Направени е график на работещите в приютите, така че в празниците и почивните дни кучетата да бъдат нахранени и обслужени".

По-рядко се подават сигнали през тези дни, но такива има, каза Манол Нейков: „Много често граждани си изхвърлят домашните кучета на улицата. Получих сигнал за човек, изхвърлил кучето си на централните гробища, като го вързал до урните със синджир. Кучето е агресивно и се обадих на екипа да отидат да го приберат".

Новият приют за бездомни кучета в Горни Боргов вече е напълно оборудван: „Купени бяха над 450 пластмасови легена за хранилки и поилки, над 150 метални легена, също и от неръждавейка за единичните клетки. Оборудвани са с необходимите колички, лопати, маркучи и целия необходим инвентар за обслужване на кучета. Оборудвани са и фургоните за работниците и за управителния персонал. Тази седмица започна изграждането на интернет връзка, която другата седмица ще бъде завършена. Освен по телефона, с офиса трябва да има и интернет връзка".

340 са настанените бездомни животни в новия приют, като вече има и 17 осиновени, обясни още Манол Нейков.