Храм „Св. Петка“, кв. „Орландовци“ 
Храм „Св. Петка“, кв. „Орландовци“  / Храм „Св. Петка“, кв. „Орландовци“ 

Ще ви разкажем една необичайна история – приказка, но от реалния живот. Приказка, която ни кара да вярваме в доброто.

„Св. Петка“ - един храм без кръст, но със семейство щъркели върху купола (СНИМКИ) 

Храм „Св. Петка“ в столичния квартал „Орландовци“ е единствената църква без кръст върху купола. Причината – там гнезди семейство щъркели

Храм Св. Петка, кв. Орландовци 
Храм „Св. Петка“, кв. „Орландовци“ 

Всяка пролет жителите на квартала очакват птиците да се завърнат в дома си и истински се притесняват за съдбата им, ако закъснеят.

Историята около това щъркелово гнездо е позната на целия квартал. Преди години двойка щъркели изгражда гнездо около кръста на храма „Св. Петка“ и започва да отглежда поколение след поколение.

Храм Св. Петка, кв. Орландовци 
Храм „Св. Петка“, кв. „Орландовци“ 

През 2019 година при ремонт на храма се налага гнездото да бъде подменено с ново. Причината – било е изработено от стари гуми с тегло от 800 килограма и така застрашавало купола на храма.

Ремонтът започва след като щъркелите отлитат на юг. Това разказа за DarikNews.bg иконом Петър Христов, председател на столичните храмове „Св. Петка“ и „Св. вмчца Екатерина“ в кв. „Орландовци“.

Храм Св. Петка, кв. Орландовци 
Храм „Св. Петка“, кв. „Орландовци“ 

При ремонта на храма, вместо гнездото да бъде разрушено, кръстът бива свален и на негово място е поставена нова олекотена стойка за щъркеловото гнездо.

Служителите на храма се включват в разплитането на кръста от старото гнездо. Сега той е реновиран и е поставен върху новата сграда на първата социална сладкарница в София, наречена „Малката къщичка“.

Поводите за радост на миряните в квартала продължават. На 2 юли 2019 г. с трепет те посрещнаха светогорската икона Пресвета Богородица „Скоропослушница“. Светинята, която е копие на иконата на св. Богородица „Скоропослушница“, която се покои в Дохиарския манастир на Света гора – Атон ще остане завинаги в столичния храм „Св. Петка“, кв.“Орландовци“ за благословение и духовна радост на вярващите.

Храм Св. Петка, кв. Орландовци 
Храм „Св. Петка“, кв. „Орландовци“ 
 

Иконата е изписана от светогорски братя в оригинален размер и е с красив релефен сребърен обков. Окончателно завършена, повече от месец тя е пребивавала в манастира „Дохиар“, поставена точно срещу оригиналната икона.

В храма Св. Екатерина, който се помещава в същия двор, заедно с чисто нов параклис, са изложени за поклонение свети мощи на Св. Екатерина, Св. Петка Параскева и частица от Светия Кръст Господен.