/ iStock/Getty Images
Само през събота и неделя (30 април и 1 май) доброволци засадиха над 6100 фиданки в рамките на инициативата на Столична община „Новата гора – Негован“, съобщиха от Столичната община.

От началото на залесителния сезон са засадени 14 000 фиданки. Създаването на зелен пояс край София започна по програма на кмета на София Йорданка Фандъкова, като първата част е акациевата гора край "Суходол".

В третия уикенд от пролетния сезон се включиха близо 400 доброволци, служители на Столична община, район „Нови Искър“, както и министърът на околната среда Борислав Сандов.
Новата гора на София край село Негован ще бъде разположена на площ от 137 дка и ще бъде от дъбови дървета, съгласно одобрения Залесителен план.

Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столична община.

Желаещите да се включат в залесяването имат възможност да го направят и на 7 – 8 май.

До “Новата гора на София” може да се стигне с автомобил и с градски транспорт, като е разкрита временна спирка по маршрута на автобус № 20.
БТА