/ iStock/Getty Images
Във връзка с 24 юни, когато отбелязваме Еньовден, от 23 до 26 юни Ботаническата градина при Българската академия на науките (БАН) организира "Дни на розите и билките", съобщи директорът на научната институция проф. Светлана Николова.
 
"В подножието на Витоша, в нашия розариум, ще имате възможност да се насладите на красотата и аромата на над 150 сорта от Царицата на цветята - розата", с тези думи се обръща към посетителите директорът на Ботаническата градина при БАН.

В дните около Еньовден всички, които не са виждали еньовче, звъниче и не знаят кое растение е ранилист, дилянка, орехче - имат възможност да ги видят и научат нещо за тях,  както и за други билки. А в оранжериите на градината може да се видят лекарствени и ароматни тропически растения, отглеждани в колекцияцията на Ботаническата градина.
 
Посетителите ще могат да си купят и млади растения за дома, офиса и градината от над 1000 вида.

Ботаническата градина е в състава на БАН от 1947 г. Тя наследява основаната преди повече от 100 години Царска ботаническа градина, която се е намирала в центъра на София. На настоящото си място в подножието на Витоша е от 1968 г.
БТА