Библиотекари, галеристи и музейни работници с Ден на недоволството в Перник
Библиотекари, галеристи и музейни работници с Ден на недоволството в Перник / снимка: Dariknews.bg, Ели Ташева

За Ден на недоволството обявиха днешния 24 ноември пернишките библиотекари, галеристи и музейни работници. Работещите в културните институции се събраха в двора на Подземния минен музей за протест срещу недостатъчните им трудови възнаграждения и средствата за култура. Те настояха за по-добри условия за съхраняване на културното ни наследство и по-високо заплащане.

В Регионалния исторически музей в Перник работят 30 души. Средната работна заплата в културната институция е 520 лв. Висококвалифицирани специалисти работят със заплати между 400 и 500 лева месечно, като само главният уредник в музея е със заплата 550 лева, информира директорът Емилия Велинова.

Двайсет души работят в Регионалната библиотека "Светослав Минков" в Перник. Бюджетът й е 90 000 лв. Повече от 70 процента от него отива за заплати и осигуровки. Тази година за последен път са били купени нови книги през март на стойност около 2- 3 хиляди лева, която сума е изключително минимална за библиотека с регионален статут. Нямаме право на приходи, не може да обновяваме техниката, нито да поддържаме стриктно фонда, както и абонамента, каза директорът на културната институция Росица Симеонова. По думите й, библиотекарите, които са магистри, постъпват с начална заплата 420 лева, като възнагражденията достигат до 480 лева. С остатъчните средства не можем да осигурим нормално изпълнение на ангажиментите си към ползвателите на библиотечния фонд, допълни Симеонова.

Трите художествени галерии в Перник се обслужват от петима души. Успоредно с претенциите към заплатите, галеристите в Перник недоволстват от липсата на средства за поддържане на фондовите хранилища, които са в много тежко състояние. Работим с възрожденски ентусиазъм, за да съхраним предоставеното ни културно богатство, сподели директорът на Художествени галерии - Перник Елена Темелкова. Заради заплатите, липсват и кадри, които да постъпват на работа, допълни Темелкова.

Присъстващите подкрепиха исканията в националната синдикална декларация. Досега в държавните музеи, както и Националната библиотека и 55 общински музеи не са на делегирани бюджети, което ги поставя н неравностойно положение. За тази цел са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на културното министерство и още близо 5 милиона, които финансовото министерство да разпределя целево по общините, се казва в декларацията. Друго настояване е за увеличаване на средствата и за откритите площи и музейните сгради, както и увеличение на работната заплата с минимум 50 процента.